Nog niet eerder hebben onderzoekers twee sterren ontdekt die zo dicht om elkaar heen draaien en ook nog eens elk hun eigen planeten bezitten.
De dubbelster in kwestie bestaat uit de ster HD 133131A en HD 133131B. De eerstgenoemde ster bezit twee planeten die in een licht excentrische baan rond hun ster draaien. Eén van deze planeten bezit minimaal anderhalf keer de massa van Jupiter. De andere bezit minimaal een half keer de massa van Jupiter. HD 133131B bezit één planeet met een licht excentrische baan. Deze planeet bezit zeker 2,5 keer de massa van Jupiter.
Dichtbij
Wat dit stelsel zo bijzonder maakt, is dat de twee sterren heel dicht bij elkaar staan. Ze zijn slechts 360 AU van elkaar verwijderd (1 AU is de afstand tussen de aarde en de zon). Nog niet eerder hebben onderzoekers twee sterren ontdekt die zo dicht om elkaar heen draaien en ook nog eens elk planeten bezitten. En daarmee is het systeem dus een recordbreker. Het stoot een systeem bestaande uit twee sterren die door 1000 AU van elkaar gescheiden worden en elk hun eigen planeten bezitten, van de troon.
Waterstof en helium
Maar de dubbelster is om nog een reden bijzonder. Beide sterren zijn namelijk ‘metaalarm’. Dat betekent dat het grootste deel van hun massa bestaat uit waterstof en helium, in plaats van andere elementen zoals ijzer of zuurstof. De meeste sterren die grote planeten bezitten, zijn metaalrijk. Tot op heden zijn ons slechts zes andere metaalarme dubbelsterren met exoplaneten bekend.
Ook bijzonder is dat de dubbelster planeten bezit die ongeveer net zo groot zijn als Jupiter. De meeste exoplaneten die tot op heden ontdekt zijn, zijn iets groter dan onze aarde, maar kleiner dan Neptunus of Uranus. Planeten die qua grootte vergelijkbaar zijn met Jupiter zijn maar rond een klein percentage sterren aangetroffen.