Drie Amerikaanse zeearenden brengen gezamenlijk een nestje groot

Het moderne samengestelde gezin bestaat uit twee vaders en één moeder.

Een opmerkelijke gebeurtenis in de staat Illinois in de Verenigde Staten. Daar brengt namelijk een trio – bestaande uit de twee mannetjes Valor I en Valor II en het vrouwtje Starr – één en hetzelfde nestje groot. En dat gaat wonderbaarlijk genoeg geheel in harmonie.

Nestje
De National Audubon Society meldt dat het nestje bestaat uit drie schattige, pluizige kuikentjes die door de drie ouders opgevoed worden. En die taak is goed onderling verdeeld. Zo onderhouden alle drie de ouders het nest, houden de jongen warm, voeren ze en houden ze weg van de rand van het nest. Ook roepen de ouders elkaar vaak om hulp om even bij te springen. Waarom en hoe de twee mannetje elkaar zo goed kunnen verdragen? Niemand die het weet. Ook is het onbekend wie de biologische vader van welke kuikens is.

De drie Amerikaanse zeearenden die samen een nestje groot brengen. Afbeelding: Stewards of the Upper Mississippi River Refuge

Valor I
Het begon allemaal in 2012, toen het originele paartje – vader Valor I en moeder Hope – een nestje bouwden in een hoge boom aan de Mississippi rivier. Echter bleek Valor I de taak als vader niet echt serieus te nemen. Zeearenden staan erom bekend juist samen de eieren uit te broeden en de jongen groot te brengen. Maar Valor I scheen daar toch niet zoveel zin in te hebben. Zo hield hij het vaak na tien minuten al voor gezien en liet Hope met de zorg achter. Mede door de nalatigheid van Valor I overleden beide jongen al gauw.

Nieuw gezin
Door het gebrek aan toewijding van Valor I lukte het de twee niet om zich succesvol voort te planten. Totdat in 2014 Valor II op het toneel verscheen. Dit tweede mannetje hield aanvankelijk afstand, maar het duurde niet lang voordat Hope haar partner voor deze nieuwkomer inwisselde. Valor I leek de hint niet helemaal te begrijpen en bleef bij het nestje rondhangen. Helaas keerde in 2017 moeder Hope na een gemene strijd met een andere zeearend niet meer naar het nest terug. Hoewel het ongebruikelijk is dat twee mannetjes ervoor kiezen om bij elkaar te blijven, wisten de twee zeearenden met een succesvol co-ouderschap de jongen groot te brengen.

Zeearend-trio
Hoewel zeearend-trio’s zeldzaam zijn, is het al wel eerder voorgekomen. Zo werd er bijvoorbeeld in Alaska in 1977, in Minnesota in 1983 en in Californië in 1992 ook al over gerapporteerd. In die gevallen was het echter onduidelijk of alle drie de arenden biologische ouders waren, of dat er één slechts een soort helper was. Aangezien biologen in het huidige geval de twee mannetjes beiden met het vrouwtje hebben zien paren, is de kans groot dat beide mannetjes jongen hebben verwekt.

Tegen het einde van datzelfde jaar voegde het vrouwtje Starr zich bij de twee mannetjes. En zij hebben nu met z’n drieën een nieuw gezinnetje gesticht. Het bijzondere is dat beide mannetjes met het vrouwtje paren en waarschijnlijk allebei de nakomelingen hebben verwekt. Benieuwd hoe het de drie zeearenden en hun jongen nu af gaat? Volg het hier op de livestream!

Bronmateriaal

"A Rare Bald Eagle Trio—Two Dads and a Mom—Captivates Webcam Fans" - Audubon

Afbeelding bovenaan dit artikel: Stewards of the Upper Mississippi River Refuge

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd