Dreven games Tristan van der V. tot schietpartij?

Tristan van der V. was een fervent gamer. Genoeg reden voor diverse media om de gewelddadige games (deels) de schuld te geven van het drama. Maar is dat terecht?

Er is al enorm veel onderzoek gedaan naar een eventueel verband tussen (gewelddadige) spellen en fysiek geweld. Maar dat leverde dubbelzinnige resultaten op. De ene onderzoeker stelde vast dat geweld voortvloeide uit gewelddadige games, terwijl de ander geen significant verband kon vinden.

Gameverslaving
Ook in Nederland is er onderzoek naar gedaan en wel door Jeroen Lemmens. Hij concludeerde dat een gameverslaving tot agressie kan leiden, ongeacht of de gespeelde games nu gewelddadig zijn of niet. Het is een kettingreactie, zo legt Lemmens uit. “Als ze aan het gamen zijn vergeten zij tijdelijk hun negatieve gevoelens. Op die manier verwaarlozen ze echter ook hun sociale contacten en worden ze nog eenzamer dan daarvoor. Uiteindelijk zullen gameverslaafden problemen krijgen met hun ouders of school. Het is dan ook nodig dat zij zo snel mogelijk afkicken, maar dat leidt vaak ook tot prikkelbaarheid of agressief gedrag.”

Gewelddadige beelden
Amerikaanse onderzoekers ontdekten dat gewelddadige beelden – bijvoorbeeld in games of op televisie – geweld acceptabel maken. “Wanneer je vaak gewelddadige video’s kijkt dan word je als adolescent minder gevoelig voor geweld en accepteer je het meer en ben je ook sneller geneigd om agressief te worden, omdat de emotionele reactie die geassocieerd wordt met geweld wordt afgeremd,” stelt onderzoeker Jordan Grafman.

Verband
Het is echter een lastig verband. Want worden jongeren gewelddadig door gewelddadige spelletjes of zijn jongeren die deze spellen spelen van zichzelf al gewelddadig? “Als we echt geïnteresseerd zijn in geweld en agressie dan moeten we niet de media de schuld geven voor alles wat niet deugt in deze wereld, maar kijken wat de motivatie achter het geweld en de agressie is,” meent professor David Buckingham.

Het is dus lastig om een direct verband waar te nemen tussen gewelddadige spellen en gewelddadig gedrag. Lang niet elke geweldpleger speelt gewelddadige spellen en lang niet elke gamer is een geweldpleger. Er zijn waarschijnlijk veel meer factoren die bijdragen aan een explosie van geweld zoals we die afgelopen weekend in Alphen aan den Rijn zagen plaatsvinden.

Bronmateriaal

Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd