Dreadnoughtus was niet de zwaarste dino ooit

Dreadnoughtus-schrani

De Dreadnoughtus schrani – die vorig jaar in Argentinië werd opgegraven – is minder zwaar dan oorspronkelijk geschat.

Wetenschappers troffen in 2005 het bijna complete skelet van een titanosaurus aan. Het fossiel werd vorig jaar opgegraven. De dino zou 26 meter lang zijn en een gewicht van 59 ton hebben. Daarmee was de Dreadnoughtus schrani twee keer zo lang als de Tyrannosaurus Rex.

Met een gewicht van 59 ton zou de Dreadnoughtus schrani de zwaarste dino ooit zijn geweest. Maar er zijn twijfels. Wetenschappers van de universiteit van Liverpool hebben de gevonden botten gebruikt om een computermodel van de Dreadnoughtus schrani te maken. De software creëerde een huid voor de dino en voegde vervolgens spier-, vet- en ander weefsel toe.

De opgraving van de Dreadnoughtus schrani in Argentinië.
De opgraving van de Dreadnoughtus schrani in Argentinië.

Niet de zwaarste
Voor het eerst kunnen onderzoekers nu een realistische voorspelling doen over het gewicht van de Dreadnoughtus schrani, en die valt tegen. Deze dino woog niet meer dan 30.000 tot 40.000 kilo. Dat is minder dan de Elaltitan lilloi, een sauropode dinosauriër die 43 ton woog. De Dreadnoughtus schrani was dus niet de zwaarste dino die ooit op aarde rondliep.

Lastig
“Het is lastig om een inschatting te doen hoe zwaar deze dino ooit was, omdat we alleen kunnen werken met de gefossiliseerde botten”, legt Dr Karl Bates van de universiteit van Liverpool uit. “De oorspronkelijke schatting van 59 ton blijkt niet te kloppen. Zo groot kunnen landdieren namelijk nooit worden.”

Paper
Het paper van de onderzoekers is gepubliceerd in het wetenschappelijke journaal Biology Letters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd