Psychologen hebben een test gemaakt om te meten hoeveel drama iemand nodig heeft. Blijkbaar gedijen sommige mensen beter wanneer ze in een achtbaan van emoties zitten.
Het lijkt onschuldig, maar volgens psychologen heeft het grote gevolgen wanneer een mens behoefte heeft aan drama. Het heeft namelijk invloed op de omgeving. “Deze personen hebben chaotische levens en botsen met familieleden, vrienden en collega’s”, schrijven wetenschappers van de universiteit van Texas.
Deze individuen hebben een lange geschiedenis van gebroken relaties en zoeken overal conflictsituaties op, zoals op het werk en op sociale media. Ze roddelen niet alleen over anderen, maar beweren ook dat ze het slachtoffer zijn van roddels. “Ze denken dat de wereld om hen draait”, schrijven de onderzoekers in een paper in het vakblad Personality and Individual Differences. “Wanneer ze denken gekleineerd te worden, reageren ze fel.”
De nieuwe schaal bestaat uit drie belangrijke factoren:
– Heeft de persoon de behoefte om zijn mening te uiten, zelfs wanneer dit ongepast is en zonder dat hij/zij nadenkt over sociale gevolgen?
– Wil de persoon anderen beïnvloeden of manipuleren om het doel te dienen van de manipulator?
– Ziet de persoon zichzelf vaak als slachtoffer van situaties die in het dagelijks leven gebeuren? Situaties die anderen als onschuldig ervaren?
Stel de volgende vragen eens aan een potentiële dramaqueen (of dramaking). Veel ja’s (m.u.v. vraag 5)? Dan heeft deze persoon een voorliefde voor drama. Hier kun je online een versimpelde test doen.
1. Ik vind het soms leuk om mensen op te jutten.
2. Soms verspreid ik een negatief gerucht over iemand in de hoop dat hij/zij erachter komt wat ik heb gezegd.
3. Ik zeg of doe dingen enkel om te zien hoe anderen reageren.
4. Soms speel ik mensen tegen elkaar uit om te krijgen wat ik wil.
5. Ik wacht altijd op mijn beurt om te spreken. (Let op: omgedraaid)
6. Ik zeg altijd wat ik denk, maar betaal daar later een prijs voor.
7. Ik vind het lastig om mijn mening voor me te houden.
8. Mensen die zich voordoen als vrienden hebben me verraden / bedrogen.
9. Mensen praten vaak achter mijn rug over mij.
10. Ik vraag me vaak af waarom zulke gekke dingen mij overkomen.
11. Ik heb het idee dat er mensen in mijn leven zijn die mij willen neersabelen.
12. Veel mensen hebben mij onrecht aangedaan.
De onderzoekers beweren dat de term ‘dramaqueen’ seksistisch is. Er schijnen net zoveel dramaqueens als dramakings te zijn. “Er zijn veel mannen met dramatische persoonlijkheidstrekjes”, zegt psycholoog Scott Frankowski.