Dragers contactlenzen hebben grotere kans op infecties

contactlens

Wil jij brilloos door het leven? Dan lijken contactlenzen de beste oplossing te zijn. Toch blijkt uit nieuw onderzoek dat contactlenzen het microbioom in het oog veranderen, waardoor contactlensdragers meer infecties krijgen.

Onderzoekers hebben de ogen van negen contactlensdragers vergeleken met elf niet-dragers. Contactlensdragers blijken veel meer bacteriën op het oppervlak van het bindvlies te hebben, zoals Methylobacterium, Lactobacillus, Acinetobacter en Pseudomonas-bacteriën. De wetenschappers beweren dat de samenstelling van het microbioom in het oog van contactlensdragers overeenkomt met die van bacteriën op de huid.

“Wie contactlenzen draagt, moet weten dat dit niet zonder gevolgen is”, zegt microbioloog Maria Gloria Dominguez-Bello. Zij presenteerde de onderzoeksresultaten gisteren tijdens een wetenschappelijke conferentie. “We hopen dat toekomstige experimenten aantonen of het microbioom verandert omdat contactlensdragers hun ogen aanraken met hun vingers of dat het komt door de continue druk van de lens, wat een invloed heeft op het immuunsysteem in het oog.”

Sinds de jaren zeventig van de vorige eeuw is er sprake van een toename van hoornvlieszweren. Hierdoor zwelt het vlies uit, waardoor er een dikke witte plek in het oog ontstaat. “Wij vermoeden dat deze toename te wijten is aan de introductie van zachte contactlenzen”, vervolgt professor Jack Dodick van het NYU Langone Medical Center. “Dit onderzoek bevestigt dat we meer aandacht moeten geven aan het ooglid en aan hygiënemaatregelen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd