Draadloos netwerk: de nieuwe Big Brother?

Wetenschappers tonen aan dat een draadloos netwerk heel goed in staat is om uw ademhaling en meer te volgen.

Onderzoeker Neal Patwari ontdekte dat de signaalsterkte van een draadloos netwerk kon veranderen door de ademhaling van mensen. Het bracht hem op een idee: kon een draadloos netwerk niet gebruikt worden om de ademhaling van mensen in de gaten te houden? Dat zou alle snoertjes en slangetjes die daar nu voor worden gebruikt overbodig maken.

Radiogolven
Patwari besloot zelf de proef op de som te nemen. Hij ging in een ziekenhuisbed liggen en liet zich omringen door twintig goedkope draadloze apparaten. Deze zonden 2,4 gigahertz radiogolven naar het bed toe. Patwari bleek gelijk te hebben: het netwerk kon inderdaad de ademhaling van mensen achterhalen. En nog nauwkeurig ook, zo blijkt.

WIST U DAT…

…er gewerkt wordt aan batterijen die ademhalen?

Borstkas
Hoe werkt het? De draadloze signalen moesten rondom de borstkas van Patwari heen ‘reizen’ en waren daardoor langer onderweg en verloren iets van hun kracht. Door die kracht vast te stellen, kan bepaald worden hoe het met de ademhaling staat.

Wenselijk?
De techniek zou ervoor kunnen zorgen dat de ademhaling draadloos in de gaten wordt gehouden. Nadeel is dat er wel veel meer radiogolven in een ziekenhuis te vinden zijn. En is dat wenselijk? Sommigen denken van niet.

Maar het onderzoek van Patwari is voor meer toepassingen geschikt. Zo kan de techniek ook gebruikt worden om mensen achter gesloten deuren te volgen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd