Doping heeft mogelijk decennialang invloed op de spieren

fietsen

Nieuw onderzoek onder muizen suggereert voorzichtig dat doping mogelijk nog jaren nadat een sporter het gebruikt heeft, effect heeft op de spieren. Sterker nog: het kan wel eens een permanent effect hebben.

Onderzoekers van de universiteit van Oslo verzamelden een aantal muizen en deelden ze in twee groepen in. De ene groep werd kort blootgesteld aan steroïden. Daarop nam hun spiermassa sterk toe. Ook de celkernen in de spiervezels namen toe (waardoor die spiervezels beter gaan presteren).

Opnieuw trainen
Drie maanden nadat de muizen aan steroïden waren blootgesteld (die periode is vergelijkbaar met ongeveer vijftien procent van de levensduur van een muis) gingen de muizen trainen. Ook de muizen uit de andere groep die geen steroïden toegediend hadden gekregen, sloegen aan het sporten. Na zes dagen op rij gesport te hebben, waren de spieren van de muizen die eerder steroïden hadden gebruikt met maar liefst 30 procent gegroeid. “De groei van de spieren van de onbehandelde muizen was niet significant,” vertelt onderzoeker Kristian Gundersen.

WIST U DAT…

Geheugenmechanisme
Volgens de onderzoekers wijst hun studie erop dat in de spieren van muizen die korte tijd doping hebben gebruikt een ‘cellulair geheugenmechanisme’ zit. De extra celkernen die doping oplevert zouden ook lang nadat de muizen gestopt zijn met het gebruik van doping nog in het lichaam aanwezig blijven. Zodra de dieren – na relatief lange tijd – het sporten weer oppakken, hebben ze direct baat bij die erfenis van hun dopinggebruik.

Als ook in mensen dat ‘cellulair geheugenmechanisme’ actief is, zou het betekenen dat het spierversterkend effect van doping mogelijk nog decennialang in het menselijk lichaam speelt. “De nieuwe resultaten kunnen een debat op gang brengen over de huidige regel van de World Anti-Doping Agency waarbij dopinggebruikers maximaal twee jaar lang van deelname worden uitgesloten.” Nader onderzoek met menselijke spieren moet uitwijzen of de resultaten inderdaad ook voor mensen opgaan.

Bronmateriaal

"Brief Exposure to Performance-Enhancing Drugs May Be Permanently 'Remembered' by Muscles" - Wiley (via Sciencedaily.com)
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Michael Ziemann (cc via Flickr.com).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd