Doorbraak in HIV-onderzoek

Wetenschappers beweren een doorbraak te hebben op het gebied van HIV-onderzoek. Dit leidt mogelijk tot betere behandelingen voor HIV. De wetenschappers van het Imperial College Londen en de Harvard universiteit hebben een kristal laten groeien, die de structuur onthult van een enzym met de naam integrase. Integrase is te vinden in retrovirussen, zoals HIV.

Wanneer HIV iemand infecteert, wordt het enzym integrase gebruikt om een kopie van de genetische informatie te plaatsen in het DNA van de persoon. Nieuwe medicijnen blokkeren integrase, maar wetenschappers weten niet precies hoe deze medicijnen werken en hoe ze verbeterd kunnen worden.

De afgelopen vier jaar probeerden wetenschappers 40.000 keer om een kristal te groeien met de structuur van integrase. In totaal groeiden er slechts zeven kristallen, waarvan er één goed genoeg was om een driedimensionale structuur van integrase weer te geven. “Ondanks dat het heel vaak mis ging, bleven we doorgaan en uiteindelijk kregen we onze beloning”, zegt Dr. Peter Cherepanov van het Imperial College.

De kristallen uit het laboratorium zijn geobserveerd met röntgenstraling. Daaruit blijkt dat integrase een andere structuur heeft dan wetenschappers dachten. Doordat ze de structuur van integrase beter begrijpen, kunnen wetenschappers nog betere medicijnen maken.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd