Denkt u bij hooikoorts ook altijd aan het voorjaar? Als de eerste bomen en struiken weer gaan bloeien? Dan heeft u het helemaal mis! Door de zeer warme december heeft u nu ook al kans op hooikoorts.
Volgens het KNMI staat december 2013 met een gemiddelde temperatuur van 5,8 graden op de zesde plaats van warmste decembermaanden sinds 1901. Ongeveer 50 jaar geleden was het gemiddelde nog zo’n 2,9 graden tegenover het tegenwoordige gemiddelde van 3,7 graden. Door de klimaatverandering komen de eerste hazelaars en de (buitenlandse) elzen al in bloei. Daarmee worden de pollen in het rondgestrooid.
Buitenlandse elzen
De hooikoortspatiënt heeft vooral last van de Kaukasische els en een kruising van de Japanse en Kaukasische els. Dit zijn elzen die voornamelijk aangeplant worden als laanbomen. Normaliter bloeien deze elzen vanaf half januari, maar nu dus al rond kerst. De komende dagen gaan gaan steeds meer bomen bloeien en bij droog weer kan de elzenpollenconcentratie oplopen tot meer dan tweehonderd pollen per kubieke meter lucht. Een concentratie waarbij hooikoortspatiënten last kunnen krijgen. Gelukkig bloeien deze elzen maar een paar dagen. Daarbij komt dat hoge temperaturen in december en januari vaak gepaard gaan met harde wind en veel regen, waardoor pollen snel uit de lucht spoelen.
Bloeiperiode hazelaar
Een halve eeuw geleden bloeiden hazelaars pas vanaf half februari. Een jaar geleden lag de piek echter op zes januari, omdat de laatste tien dagen van december 2012 een gemiddelde temperatuur hadden van 8,8 graden. Door de warmte van december 2013 lijkt 2014 één van de vroegste hazelaarbloeijaren ooit te worden. Wie weet wordt een nieuw record neergezet.
Onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) tellen het aantal pollen in de lucht. Door in te loggen op Allergieradar.nl kunnen deelnemers hun eigen klachtenverloop vergelijken met de pollentellingen van het LUMC. Ook kunnen zij doorgeven welke mate van hooikoortsklachten zij ervaren op een schaal van één (geen klachten) tot tien (maximale klachten). Met al deze kennis hopen de onderzoekers dat hooikoortspatiënten klachten beter kunnen voorkomen, zeker als de patiënt Allergieradar raadpleegt.