Door mensen aangedreven helikopter zet nieuw record neer

Leonardo da Vinci bedacht het al, maar studenten zorgen ervoor dat het ook echt werkt: een door mensen aangedreven helikopter. De studenten wisten deze maar liefst 50 seconden in de lucht te houden.

En dat is een (weliswaar onofficieel) wereldrecord. Nog nooit slaagde iemand erin om een door mensen aangedreven helikopter zolang in de lucht te houden. Het vorige record stond op 11,4 seconden en was eveneens in handen van deze studenten.

Wereldrecord
De studenten zetten hun wereldrecord neer in Gamera II: een helikopter die ze zelf ontwierpen en bouwden. De helikopter is bijzonder licht en ziet er ook iets anders uit dan een ‘gewone’ helikopter. Zo is Gamera II uitgerust met vier enorme propellers die zich aan lange armen bevinden. Bekijk de helikopter en de recordvlucht in het filmpje hieronder.

Officieel
Op dit moment gaat het zoals gezegd om een nog onofficieel wereldrecord. Dat komt omdat het waarschijnlijk nog enkele weken duurt alvorens de National Aeronautic Association de resultaten heeft gevalideerd. Zodra dat is gebeurd, is het officieel.

Prestatie
Vijftig seconden in de lucht blijven, is een hele prestatie. Het kost ongelofelijk veel kracht. Toch nemen de studenten hier nog geen genoegen mee. Uiteindelijk willen ze de American Helicopter Society’s Igor I. Sikorsky Human-Powered Helicopter Competition winnen. Om dat te doen, moeten ze een door mensen aangedreven helikopter gedurende 60 seconden in de lucht weten te houden, ook moet deze in die 60 seconden een hoogte van drie meter bereiken en moet deze in die periode binnen een gebied van 10 vierkante meter blijven. Gamera II komt nu dus al aardig in de buurt van die criteria en de prijs: 250.000 dollar.

Uiteindelijk hopen de studenten met hun werk natuurlijk ook een bijdrage te leveren aan de technologie van de toekomst. Of helikopters ooit echt enkel door mensen aangedreven worden? Dat is twijfelachtig, maar wellicht kan het ooit een aanvulling vormen op een andere duurzame vorm van aandrijving. Of kan de techniek voor andere doeleinden worden ingezet.

Bronmateriaal

"Gamera Team Sets New Unofficial World Record for Human-Powered Helicopter Flight" - AGRC.UMD.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door Earl Zubkoff / Essential Eye Photographics / via AGRC.umd.edu

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd