Door mannen gedomineerde samenleving is niet gewelddadiger

geweld

Wat gebeurt er als een samenleving meer mannen dan vrouwen telt? Vaak wordt gedacht dat we dan op meer geweld kunnen rekenen. Maar een nieuw onderzoek schoffelt die volkswijsheid onderuit: een door mannen gedomineerde samenleving is niet gewelddadiger.

Sterker nog: het aantal verkrachtingen, aanrandingen en moorden is in een door mannen gedomineerde samenleving zelfs beperkter. En dat heeft alles te maken met vraag en aanbod, zo stellen onderzoekers van de universiteit van Californië (Davis). Ze baseren hun conclusie op recente ontwikkelingen in de evolutietheorie en benadrukken dat de overtuiging dat mannen gewelddadiger worden als er minder vrouwen zijn, niet binnen die theorie past.

“Wanneer er mannen in overvloed zijn, passen zij hun strategie vaak aan: ze concurreren op een niet-gewelddadige manier met elkaar,” legt onderzoeker Kristin Liv Rauch uit. “Ze zijn geneigd vrouwen zo het hof te maken dat het resulteert in een langdurige relatie en een huwelijk.” Dat is ook logisch: de spoeling is dun, dus mannen hebben er alle baat bij om een vrouw – een relatief zeldzaam fenomeen in een door mannen gedomineerde samenleving – zo snel mogelijk aan zichzelf te verbinden.

De onderzoekers rekenen met hun studie af met het idee dat mannen in een samenleving met weinig vrouwen geweld gebruiken om aan de vrouw te komen. Waar dat idee vandaan komt? Onderzoeker Ryan Schacht heeft wel een idee. Hij wijst erop dat de meeste geweldplegers en slachtoffers van geweldplegers van het mannelijke geslacht zijn. “Het is niet verrassend dat argumenten als ‘meer mannen leiden tot meer geweld’ de discussie domineren. Maar er is geen bewijs voor een verband tussen geweld en een tekort aan vrouwen.”

Bronmateriaal

"Male-dominated societies are not more violent, study says" - UCDavis.edu
De foto bovenaan dit artikel is gemaakt door asifthebes (via SXC.hu).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd