Door huid-op-huidcontact huilen baby’s minder. En ook de moeders zijn beter af

Veel moeders knuffelen vlak na de geboorte het liefst de hele dag met hun baby, maar wat ze misschien niet weten is dat huid-op-huidcontact, dus zonder kleding ertussen, extra voordelen heeft. Zowel voor moeder als kind.

Baby’s huilen minder en slapen mogelijk langer als ze in de eerste weken na de geboorte huid-op-huidcontact hebben met hun moeder. En extra opmerkelijk: moeders lijken daardoor minder last te hebben van angst en vermoeidheid plus dat ze langer doorgaan met borstvoeding. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse gedragspsycholoog Kelly Cooijmans van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Languit op de borst of in een draagdoek
Het is niet het eerste onderzoek dat voordelen aantoont van huid-op-huidcontact. Eerder schreven we al, dat te vroeg geboren kinderen 32 procent meer kans hebben om te overleven in de eerste maand na de geboorte als ze gebuideld worden, zoals dat heet. Het meeste effect bereik je als de moeder een baby acht uur per dag bij zich draagt en wanneer er binnen 24 uur na de vroeggeboorte mee wordt begonnen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt de methode standaard aan bij kinderen met een laag geboortegewicht.

Minder huilen, meer slapen
Maar nu blijkt het dus ook nut te hebben bij baby’s met een gezond gewicht, blijkt uit het onderzoek van Cooijmans, die 116 moeders vijf weken lang een uur per dag hun baby bij zich liet dragen. “De resultaten zijn veelbelovend”, zegt ze op de website van de Radboud Universiteit. “Het kan lastig zijn voor ouders om een uur huid-op-huidcontact in te plannen in de dagelijkse routine. Maar als het lukt, is het de moeite waard. We zagen bijvoorbeeld dat kinderen die dagelijks huid-op-huidcontact hadden in de eerste twaalf weken minder lange periodes achter elkaar huilden dan kinderen die dat contact niet kregen. Deze groep sliep mogelijk ook iets meer in de eerste vijf weken.”

Langere tijd borstvoeding
Nog een opvallend resultaat: de moeders die de baby’s wekenlang een uur per dag bij zich droegen, gaven ruim een maand langer borstvoeding, en zelfs twee maanden langer als je borstvoeding aangevuld met andere voeding meerekent. En tenslotte werden de moeders zelf er ook nog beter van. Volgens de onderzoeker hadden ze iets minder angstklachten en last van vermoeidheid in de eerste drie maanden na de geboorte.

Langetermijneffecten
De moeders en hun kinderen, die inmiddels 6 of 7 jaar oud zijn, worden nog steeds gemonitord, omdat de onderzoekers graag meer willen weten over de langetermijneffecten. Ook is het nog onduidelijk wat de optimale duur is van het huid-op-huidcontact en of dit ook door bijvoorbeeld de vader kan worden gedaan.

Cooijmans hoopt dat huid-op-huidcontact in Nederland vaker wordt aanbevolen. Ze ziet dat dit in sommige andere landen veel normaler is. “Het is een simpele interventie die heel veel kan opleveren voor ouders en baby’s.”

De vele voordelen van huid-op-huidcontact
Meerdere studies, al sinds de jaren 70, tonen aan dat zoiets simpels als huid-op-huidcontact tussen moeder en kind veel voordelen heeft. Dat moeders daardoor makkelijker langer borstvoeding geven is er een van en zoals we schreven zijn ook de overlevingskansen van te vroeg geboren baby’s veel groter, maar er is nog meer. Het zou ook de stress bij zowel moeder als baby verminderen en goed zijn voor de hechting. Het zou zelfs de hartslag, ademhaling en lichaamstemperatuur van de baby stabiliseren. Ook reageert een baby minder heftig op pijn als hij huid-op-huid wordt vastgehouden door de moeder tijdens een prik. De pijn blijft hetzelfde, aldus de onderzoekers, maar hoe de hersenen de pijn verwerken en erop reageren, is minder hevig.

Bronmateriaal

"Babies cry less thanks to skin-to-skin contact" - RU
Afbeelding bovenaan dit artikel: SimpleFoto

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd