Door geluid veroorzaakt Tom & Jerry-syndroom bestaat echt

tomandjerry

Wetenschappers hebben ontdekt dat (met name oudere) katten in reactie op hoge geluiden toevallen kunnen krijgen. En daarmee blijkt wat in de volksmond ook wel het ‘Tom & Jerry-syndroom’ wordt genoemd, echt te bestaan.

De organisatie Cat Care kreeg door de jaren heen verschillende meldingen van mensen wiens kat schijnbaar in reactie op een hoog geluid vreemde dingen ging doen. Spieren of groepen spieren gingen schokachtige bewegingen maken. En soms verloor de kat zelfs gedurende enkele minuten het bewustzijn en ging zijn hele lijf schokken. Wanneer de baasjes van de katten bezorgd bij de dierenarts aanklopten, kon deze niet met de klachten uit de voeten en meestal geloofden dierenartsen ook niet dat de klachten ontstaan waren nadat de katten aan een hoog geluid waren blootgesteld. Reden voor Cat Care om een aantal neurologen te vragen zich over de kwestie – die in de volksmond het Tom & Jerry-syndroom werd genoemd, vanwege de extreme schrikbewegingen en ongecontroleerde schokken die Tom in reactie op geluiden kan maken – te buigen.

FARS
En dat hebben de neurologen gedaan. Ze bestudeerden data over 96 katten die in reactie op hoge geluiden wel eens een toeval hadden gekregen. Uit het onderzoek blijkt dat de toevallen inderdaad veroorzaakt worden door geluiden. Zowel raskatten als katten die niet tot een ras behoorden, bleken last te kunnen krijgen van wat de onderzoekers Feline Audiogenic Reflex Seizures (FARS) noemen. Wel bleek uit het onderzoek dat veel katten die last hadden van de toevallen tot het ras Heilige Birmaan behoorden. Verder blijkt uit het onderzoek dat met name oudere katten last hebben van FARS: de gemiddelde leeftijd waarop katten last kregen van de toevallen, was vijftien jaar.

De geluiden
De onderzoekers keken ook welke geluiden ervoor zorgden dat katten een toeval kregen. Het tot een prop maken van aluminiumfolie bleek bijvoorbeeld zo’n geluid te zijn. Net als het tot een prop maken van een plastic tas, sleutels of munten die tegen elkaar slaan en sommige ringtones, het geluid van een printer of piepende schoenzolen.

De onderzoekers zijn tevens een behandeling op het spoor. “Binnenkort publiceren we een tweede onderzoek dat suggereert dat levetiracetam (een medicijn dat ook wel voorgeschreven wordt bij epilepsie, red.) een uitstekende keuze is als het gaat om medicatie waarmee we deze toevallen onder controle kunnen houden,” stelt onderzoeker Mark Lowrie. “Onze ervaring is dat het de kat compleet van zijn toevallen kan verlossen.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd