Wetenschappers hebben de resten van een afgebrand huis gevonden dat in de Pyreneeën stond. Dit huis is waarschijnlijk vernietigd door Hannibals soldaten.
Onderzoekers onderzochten de resten van een huis nabij de archeologische vindplaats Tossal de Baltarga. Eén van deze huizen, ‘gebouw G’, is waarschijnlijk 2200 jaar geleden door een intense brand verwoest. Archeologen schatten dat de brand zo hevig was dat het huis vrijwel meteen instortte. Hierdoor hadden de oorspronkelijke bewoners van Tossal de Baltarga geen tijd om hun huisdieren en kostbaarheden te redden.
Wetenschapper Oriol Olesti Vila werkte mee aan het onderzoek. Hij zegt: “De vernietiging van het huis vond waarschijnlijk plaats tegen het einde van de derde eeuw voor Christus, toen de Pyreneeën betrokken waren bij de Tweede Punische Oorlog. Hannibals troepen zijn waarschijnlijk langs deze plek getrokken. Het is dus aannemelijk dat de gewelddadige vernietiging van deze vindplaats verband houdt met de oorlog. We hebben bewijs gevonden dat deze brand opzettelijk is aangestoken, niet alleen bij gebouw G, maar ook bij andere gebouwen van Tossal de Baltarga.” Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Frontiers in Environmental Archaeology.
Gouden oorbel
De wetenschappers onderzochten de verkoolde resten van het huis. Op basis hiervan liet illustrator Francesc Riart een reconstructie maken. Hierop is duidelijk te zien dat het vee op de begane grond werd gehouden, terwijl het gezin boven leefde. De bovenverdieping was onderverdeeld in een keuken en een ruimte voor textielproductie. Deze conclusies zijn gebaseerd op gevonden potjes met voedselresten. Ook is er veel bewijs voor de stal op de begane grond: de skeletten van vier schapen, een paard en een geit werden gevonden tussen de resten van gebouw G. Daarnaast werd er een gouden oorbel aangetroffen in een kleine pot.
Deze laatste vondst is vooral belangrijk voor de wetenschappers. Olesti Vila legt uit: “Onze reconstructie suggereert dat het gebouw zeer snel werd vernietigd, waardoor er geen tijd was om de staldeur te openen zodat de dieren konden vluchten. Het zou kunnen dat het om een lokale brand gaat, maar de verstopte gouden oorbel vertelt een ander verhaal. Dit wijst erop dat de bewoners van Tossal de Baltarga rekening hielden met een mogelijke dreiging van buitenaf, zoals een vijandelijk leger. Bovendien was het vroeger niet gebruikelijk om zoveel dieren in een kleine stal te houden, wat erop kan wijzen dat de bewoners voorbereid waren op gevaarlijke situaties.”
Hannibal was een beroemde Carthaagse generaal tijdens de Tweede Punische Oorlog tegen Rome (218 – 201 v.Chr.). Hij staat bekend om zijn gedurfde militaire strategie waarbij hij een leger van dertigduizend soldaten, zevenendertig olifanten en vijftienduizend paarden en ezels over de Alpen leidde om Italië binnen te vallen. Deze opmerkelijke tocht wordt beschouwd als een van de grootste militaire prestaties in de geschiedenis, waarbij Hannibal de Romeinen ernstige nederlagen toebracht en bijna Rome zelf wist te veroveren. In 2016 ontdekten wetenschappers de mogelijke locatie waar Hannibal de Alpen overstak.
Lokale stammen
De onderzoeksresultaten zijn bijzonder; tot nu toe is er nog niet veel archeologisch bewijs gevonden dat kan helpen om Hannibals veldtocht beter in kaart te brengen. Een belangrijk onderdeel van Hannibals veldtocht was zijn strijd tegen verschillende lokale stammen in de Pyreneeën. Olesti Vila concludeert: “Hannibal heeft in dit gebied waarschijnlijk tegen de Cerretani-stam gevochten. Het archeologisch bewijs van Tossal de Baltarga is waarschijnlijk het beste voorbeeld van deze lokale confrontaties.”