Doomsdayklok krijgt deze week een update

 GESCHIEDENIS  De wereldberoemde Doomsdayklok krijgt deze week een update. De Doomsdayklok is een symbolische klok die aangeeft hoe dicht de mensheid zich bij een kernoorlog bevindt. De klok is het laatst geupdate in 2007. Toen was het vijf voor twaalf. Wordt de klok deze week vooruit of achteruit gezet?

De Doomsdayklok wordt sinds 1947 bijgehouden door een groep wetenschappers van de universiteit van Chicago: de Bulletin of the Atomic Scientists. De klok geeft aan hoeveel minuten voor twaalf het is. In 1953 was het slechts twee minuten voor twaalf (VS en Sovjet-Unie testen thermonucleaire apparaten); in 1984 drie minuten voor twaalf (wapenwedloop escaleert onder Ronald Reagan) en in 2007 vijf minuten voor twaalf (dankzij Noord-Korea en Iran). Er waren ook goede jaren. Zo stond de klok in 1991 op zeventien minuten voor twaalf (ondertekening Strategic Arms Reduction Treaty). Een paar jaar later gaf de Doomsdayklok een tijd van 23:46 uur aan. Ook niet verkeerd.

Volgens LiveScience vindt de update op 14 januari plaats om 16:00 uur Nederlandse tijd. Dan wordt de nieuwe tijd bekend gemaakt tijdens een presentatie in het gebouw van de New York Academy of Sciences. Wetenschappers van de universiteit van Chicago hebben echter nog geen officieel persbericht de deur uitgedaan over het evenement. Het wordt nog even afwachten dus.

Nog even terugkomend op de vraag in de eerste alinea: wordt de klok vooruit of achteruit gezet? Wij van Scientias.nl verwachten dat de minutenwijzer voor het eerst sinds 1991 achteruit gaat!

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd