Doomsdayklok een minuut achteruit gezet

 GESCHIEDENIS  De wereld is verder van een kernoorlog verwijderd! De Doomsdayklok werd vandaag officieel op zes minuten voor middernacht gezet. Voor vandaag stond de klok op 23:55 uur. De Doomsdayklok is een symbolische klok die aangeeft hoe dicht de mensheid zich bij een kernoorlog bevindt.

De Doomsdayklok wordt sinds 1947 bijgehouden door een groep wetenschappers van de universiteit van Chicago: de Bulletin of the Atomic Scientists. De klok geeft aan hoeveel minuten voor twaalf het is. In 1953 was het slechts twee minuten voor twaalf (VS en Sovjet-Unie testen thermonucleaire apparaten); in 1984 drie minuten voor twaalf (wapenwedloop escaleert onder Ronald Reagan) en in 2007 vijf minuten voor twaalf (dankzij Noord-Korea en Iran). Er waren ook goede jaren. Zo stond de klok in 1991 op zeventien minuten voor twaalf (ondertekening Strategic Arms Reduction Treaty). Een paar jaar later gaf de Doomsdayklok een tijd van 23:46 uur aan. Ook niet verkeerd.

Vandaag heeft de Bulletin of the Atomic Scientists tijdens een officiële presentatie de klok een minuut achteruit gezet. Als reden geven de wetenschappers dat regeringsleiders voor het eerst sinds 1945 weer onderhandelen over het terugdringen van het aantal kernwapens. Een positieve ontwikkeling.

Maar er moet nog veel gebeuren. De klok staat op slechts zes minuten voor middernacht. Landen als India, Pakistan, Israël en Noord-Korea hebben kernwapens en deze landen zijn op dit moment nog niet erg stabiel. Toch mogen we juichen: voor het eerst sinds 1991 is de klok een stukje achteruit gegaan.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd