Doof voor de beat: het is een echte aandoening

Er zijn van die mensen die erin slagen om altijd net naast de beat te dansen of te klappen. En ze zijn zich van geen kwaad bewust. Wetenschappers hebben het probleem eens onder de loep genomen en ontdekten dat deze mensen simpelweg niet in staat zijn om de beat te voelen en er – op tijd – op te bewegen. De oorzaak? Een storing in de hersenen.

De wetenschappers bestudeerden een 23-jarige man die er maar niet in slaagt om op de beat te dansen. Ze ontdekten dat hij er echt niet in slaagt om zich door de beat te laten leiden en dat hij ook niet kan zien of iemand anders op de beat danst. “We vermoeden dat doofheid voor de beat enkel bij muziek voorkomt en heel zeldzaam is,” vertelt onderzoeker Jessica Philips-Silver.

Metronoom
De onderzoekers lieten de man ook bewegen op het tikken van een metronoom en ontdekten dat hij daar wel aardig op de ‘beat’ kan blijven. Dat wijst erop dat hij enkel moeite heeft met de timing in muziek. Opvallend genoeg is de man wel in staat om op toon te zingen en herkent hij bekende melodieën heel gemakkelijk. Het gehoor en motoriek van de proefpersoon is eveneens in orde.

WIST U DAT…

…vrouwen goede dansers aantrekkelijk vinden? Lees hier waarom!

Hersenen
Het is onduidelijk waardoor de doofheid voor de beat veroorzaakt wordt, maar wetenschappers hebben wel een vermoeden. De hersenen vormen een uitgebreid netwerk dat zich bezighoudt met muziek: de beat, het ritme en al het andere wat erbij komt kijken. Een aantal ontbrekende verbindingen zou ervoor zorgen dat sommige mensen de beat niet herkennen.

Nader onderzoek is noodzakelijk, maar alles wijst erop dat doofheid voor de beat een serieuze aandoening is. Waarschijnlijk kan deze zich scharen bij dat andere muziekgerelateerde probleem: niet op toon kunnen zingen. Ook dit ontstaat door een verstoring in de hersenen.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd