Angst maakt Intelligent Design aannemelijker

Wanneer mensen eraan herinnerd worden dat ze sterfelijk zijn, dan kijken ze direct een stuk positiever tegen de theorie omtrent ID aan, zo blijkt.

De onderzoekers baseren hun conclusie op experimenten. Zo verzamelden ze 1400 Amerikanen en Canadezen en vroegen ze om te schrijven over de gevoelens die ze hadden omtrent hun eigen dood. Daarna moesten de proefpersonen teksten lezen die gingen over de evolutie en Intelligent Design. Ook moesten ze de teksten beoordelen: hoe geloofwaardig waren deze?

Carl Sagan
In een ander onderzoek kregen 269 studenten dezelfde vragen. Alleen lazen zij teksten over Intelligent Design en een tekst van Carl Sagan.

Emotie
De onderzoekers ontdekten dat de kijk die mensen hadden op de theorieën omtrent Intelligent Design of de evolutie niet zozeer te maken had met opleiding of religie. Het draaide eerder om emoties: als mensen erop gewezen werden dat ze sterfelijk waren, werd Intelligent Design aannemelijker.

Logisch
Dat is logisch, zo stellen de onderzoekers. De theorie over Intelligent Design gaat ervan uit dat het leven niet door toeval ontstaan is, maar met een doel tot stand kwam. Waarschijnlijk geeft die gedachte – waaruit voortvloeit dat de mens van belang is – mensen steun als ze angstig zijn.

Evolutie
De proefpersonen die ook een tekst van Carl Sagan lazen, vonden die woorden overtuigender dan de tekst over Intelligent Design. Waarschijnlijk omdat Sagan in de tekst de evolutietheorie onderschreef, maar nog steeds volhield dat mensen uniek zijn in deze kosmos.

Dat mensen hun toevlucht zoeken tot de theorie van Intelligent Design is ergens toch opmerkelijk, zo stellen de onderzoekers. Ze benadrukken dat voor deze theorie geen wetenschappelijk bewijs is.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd