‘Dood peuter inspireerde Shakespeare’

De dood van een familielid van Shakespeare zou hem geïnspireerd hebben bij het schrijven van Hamlet, zo stellen wetenschappers van de universiteit van Oxford.

Ze bestudeerden de verslagen van lijkschouwers en stuitten op een verslag over de dood van Jane Shaxspere. Het meisje was 2,5 toen ze verdronk. Jane was bloemen aan het plukken toen ze in het water terechtkwam.

Familie
Toen Jane stierf, was Shakespeare vijf jaar oud. Volgens de wetenschappers is de kans groot dat de twee familie van elkaar waren en dat haar dood Shakespeare aangreep.

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs een reconstructie van het hoofd van Shakespeare hebben gemaakt?

Overeenkomsten
De overeenkomsten tussen de dood van Jane en die van Ophelia – een beroemd personage uit het nog beroemdere Hamlet – zijn groot. Ophelia komt in het verhaal eveneens om het leven door verdrinking. Terwijl ze bloemen in een boom hangt.

“Het kan toeval zijn, maar de verbanden met Ophelia zijn zeker opvallend,” stelt onderzoeker Steven Gunn. “Ook al was Jane Shaxspere geen familie van de schrijver, de naam kan er voor gezorgd hebben dat het verhaal toch in zijn hoofd bleef hangen,” voegt onderzoeker Emma Smith toe. “Het is goed om eraan herinnerd te worden dat ondanks dat Shakespeare’s toneelstukken gebaseerd zijn op literaire bronnen, ze soms ook wortels hebben in roddels, in het gewone en de huiselijke details van het dagelijks leven.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd