Donor worden? Lees de krant!

  Wie vroeger donor wilde worden, moest daarvoor een formulier aanvragen. Die tijd is misschien wel voorbij. De overheid vindt dat er niet genoeg donors zijn, waardoor er vandaag twee donorformulieren in elk exemplaar van de gratis krant Sp!ts zitten. Wat is de volgende actie? Donorformulieren op de kassabon van een supermarkt?

  Vanochtend deelden minister Ab Klink en Sp!ts-hoofdredacteur Willem Schouten gratis exemplaren van de krant uit op het Centraal Station in Rotterdam. De Sp!ts heeft een oplage van 460.000, waardoor er in totaal ongeveer 920.000 donorformulieren meegaan.

  Waarom twee?
  Waarom koos de overheid voor twee donorformulieren per krant, in plaats van één? Eigenlijk heel simpel: in het openbaar vervoer worden kranten vaker gelezen. Ze blijven liggen in treinen of op stations, waarna een volgende reiziger de krant erbij pakt.

  Doel
  Het doel van de actie is om het aantal orgaandonoren te vergroten. De actie is een samenwerking tussen Sp!ts en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

  Minder donoren
  Er zijn steeds minder donoren in Nederland. En dat is zorgelijk, want er wachten op dit moment meer dan duizend mensen op een orgaan. In 2004 wilde dertien procent van de Nederlanders geen hart, nier, long of lever beschikbaar stellen. In 2007 steeg dat aantal naar 26 procent.

  Bronmateriaal

  NOS en eigen onderzoek

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd