Donkerste materiaal ter wereld is zojuist nog duisterder geworden

In 2014 ontwikkelden Britse onderzoekers het donkerste materiaal ter wereld. En nu is dat materiaal nog een tikkie donkerder geworden.

Het superdonkere materiaal dat de onderzoekers in 2014 presenteerden, kreeg de naam ‘Vantablack’. Het materiaal reflecteert slechts 0,035 procent van het invallende licht. Vantablack is zo donker dat je het eigenlijk niet eens kunt zien; zelfs als het helemaal in de kreuk zit, lijkt het nog glad.

Koolstofnanobuisjes
Vantablack is opgebouwd uit koolstofnanobuisjes. Een vierkante centimeter van dit materiaal bevat zo’n 1 miljard van die koolstofnanobuisjes. Licht dat op het materiaal valt, komt in de ruimte tussen de koolstofnanobuisjes terecht en kan niet meer ontsnappen. Het materiaal reflecteert dus vrijwel geen licht en is daarom zo recordbrekend duister.

Onmeetbaar zwart
En nu krijgt dat verhaal een staartje. Wetenschappers hebben nog eens met Vantablack gestoeid en presenteren een materiaal dat nog een tikkie donkerder is. “Een coating die zo zwart is dat onze spectrometers het niet eens kunnen meten,” zo schrijven de ontwikkelaars, werkzaam bij Surrey NanoSystems. De onderzoekers kunnen dus niet eens meten hoeveel licht het materiaal reflecteert. Zelfs het licht van een zeer krachtige laserpen wordt nauwelijks gereflecteerd, zo toont onderstaand filmpje aan.

Vantablack – en wellicht ook de nieuwe superdonkere coating – kan voor verschillende doeleinden worden ingezet, zo liet Surrey Nanosystems in 2014 weten. Zo kan het gebruikt worden om efficiëntere zonnepanelen te maken of ingezet worden in zeer gevoelige telescopen die erbij gebaat zijn om zoveel mogelijk licht te absorberen.

Bronmateriaal

"Blacker than original Vantablack!"
De afbeelding bovenaan dit artikel is gemaakt door Surrey NanoSystems.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd