‘Donkere energie bestaat echt’

Een nieuw onderzoek bevestigt dat donkere energie bestaat en dat het de uitdijing van het heelal voor zijn rekening neemt.

De onderzoekers bestudeerden met behulp van het Australian Astronomical Observatory 240.000 sterrenstelsels. Ze letten op de snelheid waarmee clusters van sterrenstelsels zijn ontstaan, maar ook op de manier waarop sterrenstelsels verspreid zijn.

Constant
Uit de waarnemingen blijkt dat donkere energie een constante kracht is. Tevens zorgt deze donkere energie ervoor dat het heelal overal in dezelfde mate versneld uitdijt.

WIST U DAT…

…er nog steeds onderzoekers zijn die twijfelen aan het bestaan van donkere energie?

Einstein
“Het laat zien dat Albert Einstein gelijk had,” vertelt onderzoeker Chris Blake. “Donkere energie is een kosmologische constante in het heelal in plaats van een verandering in de wetten van de zwaartekracht.”

Er mag nu bewezen zijn dat donkere energie echt bestaat: we zijn er nog lang niet. Maar dit onderzoek helpt wel. “Alhoewel de exacte fysica die nodig is om donkere energie te verklaren nog een mysterie is, helpt een bevestiging van het bestaan van donkere energie ons om de oorsprong, evolutie en het lot van het universum te begrijpen.”

De rechten op bovenstaande afbeelding behoren toe aan NASA.

Bronmateriaal

"Dark energy is real: claim" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd