Dominante vrouwtjesvos bepaalt wie weg moet

Een dominante vrouwelijke vos bepaalt welke jongen mogen blijven en welke op zoek moeten naar een nieuw territorium.

Dat blijkt uit onderzoek. De onderzoekers richten zich met hun studie op vossen die in de stad wonen. Ze volgden de dieren gedurende 33 jaar en namen regelmatig DNA bij de vossen af.

Verandering
De groep vossen veranderde voortdurend. Er werden jongen geboren en er stierven dieren. Een deel van de jongen bleef in de groep en sommige jongen verlieten de groep.

WIST U DAT…

…prehistorische mensen vossen in huis hadden?

Weggestuurd
Met behulp van DNA-onderzoek slaagden de onderzoekers erin om de verbanden tussen vossen binnen en buiten de groep vast te leggen. Ze ontdekten dat de familiebanden die jongen met het dominante vrouwtje in de groep deelden doorslaggevend waren als het ging om welk jong er mocht blijven. Wanneer een jong van het mannelijk geslacht was en nabije familie (bijvoorbeeld een zoon) was van het dominante vrouwtje dan werd deze weggestuurd. Waarschijnlijk willen de vrouwtjes er zo zeker van zijn dat er geen inteelt plaatsvindt.

Het onderzoek helpt experts om een beter beeld te krijgen van de verspreiding van vossen. Het is onduidelijk of de ontdekking enkel een rol speelt onder de vossen of dat ook andere sociale dieren er deze methodes op nahouden.

Bovenstaande foto is gemaakt door Paul Esson (cc via Flickr.com).

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd