Dolfijnen liften gratis mee met grijze walvis

  dolfijnen-walvissen

  Ieder jaar zwemmen grijze walvissen van de Beringzee (Alaska) naar Baja California (Mexico) om te paren. Wetenschappers houden deze migratie vanuit de lucht in de gaten. Ook andere dieren profiteren van de reis, zoals dolfijnen. De dolfijnen laten zich meevoeren door de boeggolf van walvissen, waardoor ze eigenlijk een gratis lift krijgen.

  Wetenschappers gebruiken drones om walvissen te bestuderen en onderzoeken de luchtfoto’s van walvissen nauwkeurig. Zijn de dieren niet ondervoed? Hoeveel vrouwen zijn er zwanger? En hoeveel kalven zijn er geboren? Op dit soort vragen bieden de foto’s antwoorden.

  Klimaatverandering
  “We weten dat het noordpoolgebied aan het veranderen is, en dat gebeurt heel snel”, zegt bioloog Wayne Perryman van de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA). “We willen graag weten wat voor invloed dit heeft op de groep grijze walvissen.”

  Verder reizen
  Veel voedselbronnen voor de walvissen migreren verder naar het noorden, aangezien de oceanen opwarmen. Dit betekent dat de grijze walvis verder naar het noorden moet reizen om zijn voedsel te bereiken. Voor veel zwangere vrouwen – die maandenlang vasten – is de reis mogelijk veel uitputtender dan voorheen.

  Trektochten
  De jaarlijkse trektocht van de grijze walvis is indrukwekkend. Er zijn meer dieren die ver reizen, zoals de poelsnip, de hoogvlieger, de libelle en de gnoe.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd