In wateren met veel scheepvaart moeten dolfijnen harder ‘praten’ om elkaar te kunnen verstaan. En nu blijkt uit onderzoek dat het verheffen van de stem de dolfijn flink wat extra energie kost.
Onderzoekers verzamelden een aantal dolfijnen die in gevangenschap leefden en leerden ze om zachtjes en hard te ‘fluiten’. Terwijl de dolfijnen floten, werd met een speciale kap gemeten hoeveel zuurstof ze consumeerden om zo een beeld te krijgen van de energie die de dieren tijdens het ‘fluiten’ verbruikten.
Tachtig procent
Uit het onderzoek blijkt dat de dolfijnen wanneer ze op hun hardst floten zo’n tachtig procent meer zuurstof verbruikten dan wanneer ze rustten. Uit eerder onderzoek is al gebleken dat dolfijnen hun fluitsignalen vaker herhalen wanneer boten naderen. Dit onderzoek suggereert nu dat de dolfijnen daarbij flink wat extra energie verbruiken.
Jonge dolfijnen
“Als ze (de dolfijnen, red.) herhaaldelijk worden blootgesteld aan een hoop lawaai, dan zal die herhaaldelijke inspanning van harder, langer of vaker kreten slaken een significante impact hebben,” stelt onderzoeker Marla Holt. Met name jonge dolfijnen die nog in de groei zijn en vrouwtjes die hun jongen nog voeden, kunnen door extra energieverbruik in de problemen komen, wanneer ze reeds moeite hebben om genoeg voedsel te verzamelen. De onderzoekers benadrukken bovendien dat dolfijnen wanneer ze geconfronteerd worden met scheepvaart vaak niet alleen meer en harder geluid maken. Ze slaan vaak ook met hun staarten op het water of springen uit het water. Dat zorgt er waarschijnlijk voor dat ze nog meer extra energie verbruiken.
“Als ze dit voor langere tijd moeten doen, dag in, dag uit, dan kan de cumulatieve invloed daarvan reden tot zorg zijn,” stelt onderzoeker Dawn Noren. “Hoeveel meer vis moeten ze eten om dat te compenseren? Dat is een zorg voor deze walvissen, omdat we weten dat hun voedselbronnen mogelijk al beperkt zijn.”