Dolfijnen blijken twee ultrageluiden tegelijkertijd uit te kunnen stoten en zo nog preciezer hun locatie te kunnen bepalen.
Dolfijnen bepalen hun positie en die van hun voedsel met behulp van echolocatie. Ze stoten een geluid met een zeer hoge frequentie uit (ultrageluid) en bepalen aan de hand van de echo waar ze zich ten opzichte van andere voorwerpen of dieren bevinden.
Twee
Nieuw onderzoek toont nu aan dat dolfijnen twee van zulke geluiden tegelijkertijd uit kunnen stoten. “De geluiden hebben verschillende frequenties en kunnen in verschillende richtingen worden gestuurd,” legt onderzoeker Josefin Starkhammar uit. “Het voordeel hiervan is waarschijnlijk dat de dolfijn objecten beter kan lokaliseren.”
WIST U DAT…
Organen
De twee geluiden worden waarschijnlijk geproduceerd door twee organen. Het is namelijk al langer bekend dat dolfijnen twee lichaamsdelen hebben die geluiden kunnen produceren. Wetenschappers dachten echter altijd dat er slechts één actief was. Nader onderzoek hiernaar is echter noodzakelijk.
Nu pas
Het meest opvallende aan dit onderzoek is wel dat wetenschappers nu pas ontdekken dat dolfijnen twee geluiden tegelijkertijd uit kunnen zenden. Er wordt namelijk al tientallen jaren onderzoek gedaan naar dolfijnen en echolocatie. Dat wetenschappers dit nu pas ontdekken, heeft te maken met nieuwe technologieën. Het is niet zo gemakkelijk om de geluiden van dolfijnen in het water op te vangen.
De resultaten van het onderzoek kunnen gebruikt worden om dolfijnen beter te beschermen. Bijvoorbeeld tegen andere geluiden die hun echolocatie kan verstoren.
Bovenstaande foto is gemaakt door Joshua Lambus (cc via Flickr.com).