Dolfijn houdt zich aan dieet

Lang werd aangenomen dat dolfijnen alles eten wat voorhanden is. Maar wetenschappers tonen aan dat dat niet het geval is. Uit onderzoek blijkt dat de dolfijnen hun prooi heel zorgvuldig selecteren. Het belangrijkste criterium? Energie!

Het liefst eet de dolfijn de zeer energierijke lantaarnvis. Vissoorten die veel minder energie opleveren, worden simpelweg door de dolfijnen genegeerd.

Gewone dolfijn
De onderzoekers richtten zich op de gewone dolfijn die in de warme kustwateren van de Atlantische Oceaan verblijft. Ze bestudeerden de maaginhoud van dolfijnen die per ongeluk in visnetten terecht waren gekomen en vergeleken deze met de vis die in de wateren voorhanden is.

Kilojoule
Daaruit bleek dat de dolfijn nogal kieskeurig is. Zo werden in de magen van de dolfijnen vrijwel geen vissen aangetroffen die minder dan 5 kilojoule per gram aan energie opleverden. De favorieten waren de lantaarnvissen (tussen de 5,9 en 7,9 kilojoule per gram). Volgens de onderzoekers zijn de resultaten van het onderzoek goed te verklaren. Dolfijnen zijn warmbloedige, sociale dieren die snel zwemmen. Dat zijn allemaal kenmerken die veel energie kosten.

Van koudbloedige oceaandieren zoals bijvoorbeeld de haai is bekend dat zij geen enkel onderscheid maken. Ze pakken elke prooi die voorhanden is. Maar uit onderzoek is wel gebleken dat zeedieren elk hun eigen tactiek hebben als het gaat om voedsel. Zo zijn er orka’s die vooral vette zeehonden lekker vinden. Maar de meesten maken weinig onderscheid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd