Dokters verwijderen nier via vagina

Franse wetenschappers hebben de nier van een patiënt via diens vagina verwijderd. De vrouw leed aan chronische infecties die haar nier zwaar beschadigd hadden, dus moest deze eruit. Het overgewicht van de vrouw zat de doktoren echter letterlijk in de weg. Het snijden in de dikke laag vet zou voor meer infecties hebben gezorgd. En dus werd er geïmproviseerd.

De artsen maakten een kleine incisie in de buik om de nier ‘los te maken’. Daarna werd deze via een zes centimeter lange incisie aan de achterkant van de vagina verwijderd.

Normaal gesproken wordt een nier via de buik verwijderd, maar dat risico was nu te groot. De vrouw was 1.60 meter lang en woog ongeveer 177 kilo. Bovendien leed ze aan chronische infecties die ook tijdens en na de operatie zouden kunnen toeslaan. Volgens de artsen was deze methode de beste optie. De methode is minder pijnlijk en de kans op complicaties is kleiner, omdat ook de incisies kleiner zijn.

De operatie werd eind augustus uitgevoerd, maar nu pas in de openbaarheid gebracht. Volgens de Franse wetenschappers is het voor het eerst dat deze methode in Frankrijk is toegepast. Ook wereldwijd hebben ze de primeur: mensen met overgewicht ondergingen deze ingreep nog nooit.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd