‘Dokter vaak de oorzaak van hoge bloeddruk’

  Een opvallend onderzoek toont aan dat ongeveer een derde van alle mensen met een hoge bloeddruk helemaal geen hoge bloeddruk heeft. De foute diagnose is de schuld van..de dokter.

  De onderzoekers deden de ontdekking toen ze de bloeddruk van zo’n 700.000 mensen continu in de gaten hielden. De bloeddruk werd gemeten terwijl de mensen gewoon bezig waren met de dingen van het dagelijks leven.

  Te hoog
  Van de 700.000 mensen waren er 8295 mensen met een hoge bloeddruk die niet veranderde ook al werden er drie verschillende medicijnen voorgeschreven. Tenminste: dat beweerden artsen. Maar ongeveer 37 procent van deze mensen bleek in het dagelijks leven helemaal geen hoge bloeddruk te hebben.

  WIST U DAT…

  Zenuwen
  Volgens de onderzoekers stijgt de bloeddruk van veel mensen door de zenuwen: ze zitten in een vreemde, klinische omgeving en zijn ook nerveus vanwege de arts. Dat is op zichzelf niets nieuws, maar de wetenschappers tonen nu aan dat het een veelvoorkomend probleem is dat voor foute diagnoses en onjuist voorgeschreven medicatie zorgt.

  De wetenschappers adviseren artsen om de bloeddruk van patiënten die mogelijk een te hoge bloeddruk hebben ook thuis na te meten. Zo moeten foute diagnoses voorkomen worden.

  Bronmateriaal

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd