Dokter smeert jouw wond straks dicht met superlijm

Heb jij ook zo’n hekel aan hechtingen? Australische en Amerikaanse wetenschappers hebben een superlijm ontwikkeld om wonden dicht te lijmen.

De chirurgische lijm heet ‘MeTro’ en is zeer elastisch. Dit moet ook wel, want lichaamsweefsel – zoals bloedvaten, longen en het hart – is continu in beweging. De lijm is daardoor geschikt om zowel interne als externe wonden te dichten.

De lijm bevat een enzym dat langzaam afbreekt. De periode waarin dit gebeurt bepalen artsen. De lijm kan dus binnen een paar uur oplossen, maar het kan ook maanden duren. Zodra het goedje in contact komt met weefsel, stolt het en wordt het een soort gel. “Je kunt het vergelijken met siliconenkit in de badkamer”, zegt professor Anthony Weiss van de universiteit van Sydney. “Het is elastisch en neemt de vorm van de wond aan.”

Het paper over de nieuwe superlijm is te lezen in het wetenschappelijke vakblad Science Translational Medicine. De onderzoekers schrijven dat ze de substantie van methacryloyl en tropoelastine hebben getest op knaagdieren. Alle dieren overleefden de chirurgische ingrepen na toepassing van MeTro.

De gel is makkelijk te bewaren en kan snel ingespoten worden in een wond. Denk bijvoorbeeld aan een auto-ongeluk, waarbij iedere seconde telt. Wanneer wonden direct dichtgekit kunnen worden, gaat er minder bloed verloren en neemt de overlevingskans van een persoon toe.

“We zijn er klaar voor om MeTro te testen op mensen”, zegt professor Weiss. “Ik hoop dat we met MeTro ooit veel mensenlevens gaan redden.”

Bronmateriaal

"Engineering a highly elastic human protein–based sealant for surgical applications" - Science Translational Medicine

Afbeelding bovenaan dit artikel: Universiteit van Sydney

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd