Dokter Bibber spelen én rockmuziek luisteren: een slechte combi voor mannen

Vaak komen met kerst de bordspelletjes op tafel. Hier alvast een tip voor de mannelijke spelers: zet géén rockmuziek op.

Dat is kort samengevat de conclusie van een experiment waarvan onderzoekers van Imperial College London in het blad Medical Journal of Australia verslag doen.

Dokter Bibber
Tijdens een festival vroegen de onderzoekers 352 mensen om het spelletje ‘Dokter Bibber’ te spelen. Voor wie het spel niet kent: hierbij moet je verschillende lichaamsdelen uit een plastic patiënt verwijderen. Daarbij mag je echter alleen de lichaamsdelen in kwestie aanraken. Raak je toch andere delen van het lichaam, dan klinkt er een geluid en geeft de neus van de patiënt licht. De operatie is dan mislukt. Alle proefpersonen die het spel speelden, kregen een koptelefoon op en hoorden of klassieke muziek (een stuk van Mozart) of rockmuziek (Thunderstruck van AC/DC) of de geluiden die in een echte operatiekamer klinken. De onderzoekers hielden bij hoelang de proefpersonen met een ‘operatie’ bezig waren en hoe vaak ze de fout in gingen.

WIST JE DAT…

…er ook al onderzoek is gedaan naar het effect dat muziek op de geopereerde patiënt heeft?

Mannen versus vrouwen
Uit het onderzoek blijkt dat mannen die naar AC/DC luisterden veel langzamer te werk gingen én veel meer fouten maakten dan mannen die naar Mozart of de geluiden van een operatiekamer luisterden. Mannen die Thunderstruck luisterden, maakten gemiddeld 36 fouten, terwijl mannen die een sonate van Mozart luisterden of geluiden uit een OK te horen kregen, er gemiddeld 28 maakten. Opvallend genoeg had de muziekkeus geen enkele invloed op de snelheid of prestatie van de vrouwen. Onduidelijk is nog waarom rockmuziek zo’n grote impact had op mannen, terwijl vrouwen er geen hinder van ondervonden. De onderzoekers vroegen de proefpersonen ook naar hun muzieksmaak. En daaruit blijkt dat luisteren naar Mozart alleen resulteert in minder fouten als iemand Mozart ook waarderen kan.

Het onderzoek lijkt misschien wat ludiek, maar is wel degelijk belangrijk, zo legt onderzoeker Daisy Fancourt uit. “Het maakt deel uit van een grootschaliger onderzoek naar het effect dat muziek op onze prestaties – en dan met name in een medische setting, zoals een operatiekamer – heeft.” Ze wijst erop dat in veel operatiekamers muziek klinkt, maar onduidelijk is of dat nu echt een positief effect heeft op de artsen en verpleegkundigen. Zo zijn er onderzoeken die aantonen dat operaties sneller verlopen als er hiphopmuziek klinkt. Weer andere studies tonen echter aan dat anesthesisten – verantwoordelijk voor het verdoven van patiënten – minder waakzaam zijn als er muziek klinkt. “Er is meer onderzoek nodig om de negatieve invloed die Australische rockmuziek op professionals in de zorg heeft, volledig in kaart te brengen,” zo schrijven de onderzoekers. “Voor nu is voorzichtigheid geboden voor degenen die geneigd zijn om naar Oz rock te luisteren terwijl ze risicovolle taken uitvoeren.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd