‘Doe boter in de ban’

Boter moet verbannen worden en zo spoedig mogelijk een stille dood sterven. Dat beweert hartchirurg Shyam Kolvekar. Hij denkt dat het afschaffen van boter duizenden mensenlevens zou redden. Steeds meer mensen onder de dertig kampen met hartproblemen doordat ze een ‘overload’ aan verzadigd vet binnenkrijgen.

Uit een Brits onderzoek blijkt dat negen op de tien kinderen, 88 procent van de mannen en 83 procent van de vrouwen teveel verzadigd vet eten. Zij consumeren vijf keer meer dan ze dagelijks nodig hebben. En dat kan op lange termijn leiden tot een te hoge cholesterolwaarde en het dichtslibben van slagaderen. Als mensen minder vet zouden gaan gebruiken, zou dat per jaar zo’n 3500 minder doden door hartfalen opleveren. Jaarlijks sterven in Groot-Brittannië 198.000 mensen aan hart- en vaatziekten.

“De hoeveelheid verzadigd vet die kinderen eten, is verbazingwekkend,” vindt Kolvekar. “Dat komt doordat de meeste kinderen de dag beginnen met brood en boter, het is een stevig ontbijt, maar niet heel goed voor je. Havermoutpap is een veel beter alternatief, veel beter dan worst en eieren, want dat is ook enorm vet. Ik krijg steeds meer patiënten die ongelofelijk jong zijn. Je associeert hartproblemen met mensen in de vijftig of zestig, maar ik zie patiënten van net dertig. Voor sommige mensen is het genetisch bepaald, maar voor de meesten is het een kwestie van levensstijl. De drie belangrijke factoren zijn dieet, roken en beweging.” Volgens Kolvekar is het al voldoende om boter te vervangen door margarine. “Door boter in de ban te doen het te vervangen door een gezonder broodbeleg neemt de hoeveelheid vet met zo’n acht procent af. Mensen zouden al het voedsel dat ook bij kamertemperatuur hard blijft, zoals kaas en rood vlees, moeten vermijden. En als je niet zonder rood vlees kunt, snijdt dan ieder geval het vet eraf. Dat zou duizenden levens redden.”

Dat vereist echter wel een ommezwaai, maar die is volgens deskundigen niet zo moeilijk. “Twee sneetjes brood met kaas en een volle, vette melk bevat 16,1 gram verzadigd vet,” vertelt diëtist Jacqui Morrell. “Dat is al tachtig procent van de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid voor een vrouw. Door de boter door minder vet broodbeleg en de volle melk door minder vette melk te vervangen, verminder je de hoeveelheid vet al met 92 procent.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd