Dodo was waarschijnlijk best intelligent

De plompe vogels worden vaak afgeschilderd als dom, maar nieuw onderzoek suggereert dat we dat vooroordeel toch echt moeten herzien.

Wetenschappers trekken die conclusie nadat ze onder meer het brein van de dodo (Raphus cucullatus) bestudeerden en vergeleken met dat van zeven soorten duiven (vogels die toch redelijk intelligent zijn). Uit het onderzoek blijkt dat de verhouding tussen de omvang van het brein en de omvang van het lichaam van de dodo vergelijkbaar is met de verhouding tussen de omvang van het brein en de omvang van het lichaam van duiven.

Redelijk intelligent
“Het (brein van dodo’s, red.) is niet indrukwekkend groot of indrukwekkend klein, het is exact zo groot als je op basis van zijn lichaamsomvang zou verwachten,” vertelt onderzoeker Eugenia Gold. “Dus als je de omvang van het brein gebruikt om iets te zeggen over de intelligentie zou je kunnen zeggen dat dodo’s waarschijnlijk net zo intelligent waren als duiven. Natuurlijk is intelligentie niet alleen afhankelijk van de omvang van het brein, maar het geeft een idee.”

“De onderzoekers ontdekten tevens dat de dodo een relatief grote reukkolf bezat”

Ruiken
En dat is niet de enige verrassende ontdekking die de onderzoekers deden. Ze ontdekten tevens dat de dodo een relatief grote reukkolf (een deel van het brein dat verantwoordelijk is voor ruiken) bezat. Het is iets wat je niet vaak ziet bij vogels; vaak blijft hun reukvermogen achter bij hun zicht. Mogelijk is dat in het geval van de dodo – die niet kon vliegen – anders, omdat hij al wandelend aan de hand van geuren zijn voedsel opspoorde.

Kromming
De onderzoekers ontdekten bovendien een ongebruikelijke kromming in het evenwichtsorgaan in het oor van de dodo. Onduidelijk is nog hoe die kromming te verklaren is.

De dodo was een vrij grote vogel die op het eiland Mauritius, in de Stille Oceaan leefde. Aan het eind van de zestiende eeuw kwamen mensen op het eiland. Zij leverden waarschijnlijk een grote bijdrage aan de ondergang van de dodo: de vogel was niet bang voor mensen en dus een gemakkelijke prooi. De dodo werd in 1662 voor het laatst gespot.

Bronmateriaal

"Dodos Might Have Been Quite Intelligent, New Research Finds" - American Museum of Natural History
De afbeelding boven aan dit artikel is gemaakt door © AMNH / C. Chesek.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd