Dode zone in Golf van Mexico is erg groot

De dode zone in de Golf van Mexico is dit jaar erg groot. Een dode zone is een gebied onder de zeespiegel, waar weinig zuurstof aanwezig is. Door het lage zuurstofniveau stikken veel vissen. Het gebied heeft op dit moment een grootte van 20.000 vierkante kilometer: de helft van Nederland.

De dode zone wordt waarschijnlijk niet veroorzaakt door de olieramp, maar door de rivier de Mississipi. Het water van deze rivier zit vol rotzooi, zoals afvalwater en meststoffen. Dit vieze water zorgt voor een hoge algenproductie, waardoor planten afsterven en er minder zuurstof in het water geproduceerd wordt.

Minder vissers
Het is de tweede keer dit jaar dat vissers in de Golf van Mexico het moeilijk krijgen. Eerst moesten ze werkzaamheden staken door de olieramp, en nu zitten er te weinig vissen in de zee door de dode zone. Volgens Nancy Rabalais, die jaarlijks het rapport over dode zones samenstelt, zorgt de grote dode zone mogelijk voor een halvering van de vissersvloot.

Een record?
In 2001 was de dode zone groter, namelijk 21.000 vierkante kilometer. Valt het allemaal wel mee? Nee hoor! In 2001 hadden wetenschappers genoeg tijd om het hele gebied te controleren. Dit jaar kon dat niet. Kortom, waarschijnlijk is de dode zone dit jaar groter dan 20.000 vierkante kilometer. Desondanks ontbreken bewijzen om dit te bevestigen.

Bewustwording
Het is tot op heden nog niet gelukt om de zone te verkleinen. Inwoners van de staat Mississippi blijven namelijk onophoudelijk vervuild water in de rivier dumpen. Zorgt de olieramp eindelijk voor een stukje bewustwording van de kwetsbaarheid van de natuur onder de inwoners van deze Amerikaanse staat?

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd