Dode Zee-rollen zijn lokaal vervaardigd

Wetenschappers hebben een fragment van de beroemde Dode Zee-rollen aan protonenstralen onderworpen. Met succes: het water dat in het perkament zit, blijkt afkomstig uit het gebied waar de rollen zijn gevonden. Dat wijst erop dat de boekrollen lokaal vervaardigd zijn.

De wetenschappers vermoeden dat het perkament in Qumran (het huidige Israël) tot stand is gekomen. Daar werden de rollen een halve eeuw geleden ook gevonden. Voor het onderzoek gebruikten de onderzoekers fragmenten van de Tempelrol. “Deze was het schoonst en maakte de analyse gemakkelijker,” vertelt onderzoeker Giuseppe Pappalardo.

Water
“We concentreerden ons op het water. Net als de meeste andere perkamenten was de Tempelrol gemaakt van dierenhuid, dus de productie ervan vereiste extensieve wasbeurten. Ons doel was het vergelijken van de samenstelling van de rol met de chemie van het water in het gebied waar de rollen zijn gevonden.”

Inkt
“Onze studie richtte zich op het perkament. We weten nog steeds niet waar de rol is geschreven,” merkt Pappalardo op. “We zijn nu van plan om de inkt te gaan analyseren.” Wetenschappers verheugen zich over de resultaten van deze onderzoekers, maar sommigen pleiten voor nader onderzoek waarbij ook andere technologieën op de rollen worden losgelaten.

Tempelrol
De Dode Zee-rollen werden in 1948 in een grot nabij de Dode Zee gevonden en zouden zo’n 2300 jaar oud zijn. Velen zien de vondst als de belangrijkste archeologische ontdekking van de twintigste eeuw. De rollen bevatten zeer oude Bijbelteksten en apocrief materiaal. De Tempelrol is slechts een klein onderdeel van de 900 fragmenten en beschrijft hoe God de tempel gebouwd wil zien. Ook staat er beschreven hoe wetten naar de mensen toe gecommuniceerd dienen te worden.

De rollen zijn nog in relatief goede staat, maar worden momenteel nauwkeurig gerestaureerd. Eerder kon u op Scientias.nl lezen dat dat niet zonder slag of stoot gaat.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd