Dode Zee-rollen gaan online

De Dode Zee-rollen met daarin de oudste bijbelteksten die we kennen, gaan online. De Israëlische onderzoekers werken daartoe samen met Google. “Dit is de belangrijkste ontdekking van de twintigste eeuw en we willen het delen met behulp van de meest geavanceerde technologie van de volgende eeuw,” vertelt projectleider Pnina Shor.

Eerst worden er foto’s met een zeer hoge resolutie van de rollen gemaakt. Hierdoor komen ook de sterk vervaagde en soms onleesbare woorden en letters in beeld. Vervolgens worden alle afbeeldingen door Google online gezet.

WIST U DAT…

…vier Russische vrouwen dagelijks een hele dag met de Dode Zee-rollen bezig zijn?

De teksten gaan een database vormen waarin iedereen kan zoeken. Ook komen er vertalingen en andere toepassingen bij. De eerste foto’s verschijnen de komende maanden online. Het gehele traject wordt uiteindelijk binnen vijf jaar afgerond. Het is namelijk nogal een werk: de 900 manuscripten bestaan uit 30.000 fragmenten.

De oudste teksten stammen uit de derde eeuw voor Christus en de meest recente uit 70 na Christus. De teksten zijn geschreven in diverse talen: Hebreeuws, Grieks en Aramees en werden tussen 1947 en 1956 in grotten nabij de Dode Zee ontdekt.

Bronmateriaal

"Dead Sea scrolls going digital" - News.discovery.com

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd