DNA verraadt haarkleur van misdadigers

Een goede reden voor criminelen om nog meer op hun hoede te zijn: wetenschappers zijn binnenkort in staat om de haarkleur van mensen uit DNA af te lezen. Volgens onderzoekers van het Erasmus MC is op basis van DNA met redelijke zekerheid vast te stellen welke haarkleur de verdachte heeft. En dat vergroot de kans om verdachten te vinden en op te pakken.

“Tot nu toe was alleen de zeldzame rode haarkleur te voorspellen,” vertelt onderzoeker Manfred Kayser. “Voor ons onderzoek maakten we gebruik van het genetisch materiaal en de informatie over de haarkleur van honderden Europeanen. Daarbij onderzochten we twaalf genen waarvan bekend was dat ze van invloed zijn op de verschillen in haarkleur. Binnen elf genen vonden we dertien zogenoemde ‘DNA-markers’ die voorspellend zijn voor de haarkleur.”

WIST U DAT…

…wetenschappers onlangs het hele periodiek systeem op één menselijke haar schreven?

Blond
De onderzoekers van het Erasmus MC werkten voor hun ontdekking nauw samen met Poolse wetenschappers. En het resultaat mag er zijn. Indien een verdachte rood of zwart haar heeft, is dat met 90 procent zekerheid uit het DNA af te leiden. Voor mensen met blond en bruin haar is dat 80 procent. Bovendien kan op basis van het DNA onderscheid gemaakt worden tussen verschillende tinten. Bijvoorbeeld: rood en roodblond of blond en donkerblond.

Test
“Met dit onderzoek is de wetenschappelijke basis gelegd voor de ontwikkeling van een DNA-test die de haarkleur kan voorspellen,” concludeert expert Ate Kloosterman “Een gevalideerd testsysteem voor de haarkleur zal op niet al te lange termijn voor het forensisch onderzoek beschikbaar komen.”

De kans dat de politie een verdachte oppakt, wordt door de studie een stuk groter. Een haarkleur is belangrijke informatie bij het maken van compositietekeningen en opsporingsberichten en kan nu dus uit onder meer bloed, speeksel en sperma worden afgeleid.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd