DNA uit gekrompen hoofd gehaald

Wetenschappers hebben voor het eerst DNA verkregen uit een gekrompen hoofd. En het bewijst dat veel enge verhalen over koppensnellen kloppen.

Wereldwijd zijn vele gekrompen hoofden bewaard gebleven. Het zijn de stille getuigen van wrede praktijken. “De gekrompen hoofden zijn gemaakt van de afgesneden hoofden van vijanden,” vertelt onderzoeker Gila Kahila Bar-Gal. “Tijdens spirituele bijeenkomsten werden de hoofden kleiner door ze te koken en te verwarmen. Zo werd gepoogd om de geest van de vijand in te sluiten en de moordenaars te beschermen tegen spirituele wraak.”

Koken
Een gekrompen hoofd ontstond door eerst de schedel te verwijderen en de huid op te vullen met iets anders. Daarna werd het hoofd gekookt en gedroogd. Het resultaat is een hoofd dat heel klein is en ook niet meer de vorm heeft die het ooit had.

Echt
Wetenschappers hebben nu voor het eerst DNA onttrokken aan zo’n gekrompen hoofd. Het bewijst dat het hoofd echt is. En dat is best bijzonder: veel gekrompen hoofden zijn namelijk nep en enkel vervaardigd om veel geld te verdienen. “Het gekrompen hoofd dat wij hebben bestudeerd was gemaakt van echte menselijke huid. De mensen die het maakten, wisten precies hoe ze de huid – samen met het haar – van de schedel moesten trekken.”

Man
Uit het DNA blijkt dat de huid toebehoort aan een man die in Zuid-Amerika leefde. Zijn voorouders kwamen uit het westen van Afrika. Waarschijnlijk kwam hij ergens tussen 1600 en 1898 om het leven tijdens gevechten. Wat er precies met het gekrompen hoofd is gebeurd nadat het vervaardigd was, is onduidelijk. Mogelijk werd het bewaard als een trofee.

De onderzoekers hopen dat in de toekomst nog meer gekrompen hoofden aan een onderzoek kunnen worden onderworpen. Het achterhalen van het DNA is een goede manier om vast te stellen of een gekrompen hoofd echt is. Ook kan zo achterhaald worden hoe het tot stand is gekomen.

Bovenstaande foto laat het onderzochte gekrompen hoofd zien. Foto: Gila Kahila Bar-Gal.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd