Dit zijn de tien meest opvallende nieuwe soorten van 2014

bot

Een internationaal comité van taxonomen heeft de top 10 nieuwe soorten van 2014 gekozen. In totaal zijn er de afgelopen jaar 18.000 nieuwe dieren en planten ontdekt. Scientias.nl licht de meest bijzondere soorten van de top 10 uit.

De 18.000 nieuwe soorten zijn een topje van de ijsberg. Wetenschappers denken dat er nog tien miljoen soorten wachten tot ze ontdekt worden. De overgrote meerderheid van alle soorten op aarde is overigens al wel ontdekt. Er zijn namelijk vijftig miljoen soorten gedocumenteerd.

Vleesetende teddybeer
Eén van de soorten in de top 10 is de olinguito uit Ecuador. Dit dier lijkt een kruising te zijn van een kat en een teddybeer. Deze carnivoor behoort tot de familie van de kleine beren of wasbeerachtigen.De olinguito is niet zo heel groot en weegt slechts twee kilo. De afgelopen 35 jaar is er geen vleesetend zoogdier op het westelijk halfrond ontdekt, dus de olinguito hoort absoluut in de top 10 thuis. “De ontdekking van de olinguito laat ons zien dat de wereld nog niet helemaal verkend is: de meest basale geheimen van de aarde moeten nog onthuld worden,” stelt onderzoeker Kristofer Helgen. “Als we nog nieuwe vleeseters kunnen vinden: welke andere verrassingen staan ons dan nog te wachten?”

olinguito

drakenboomKaweesak’s drakenboom
Een andere plek in de top 10 is weggelegd voor de Dracaena kaweesakii, oftewel Kaweesak’s drakenboom. Deze boom is 12 meter hoog en is ontdekt in Thailand. Het is opvallend dat zo’n herkenbare plant niet eerder is ontdekt. Op dit moment zijn er nog maar 2.500 exemplaren van de Kaweesak’s drakenboom, waardoor deze soort bescherming nodig heeft om te voorkomen dat de drakenboom verdwijnt.

IJskoude zeeanemoon
Nog een bijzondere nieuwe soort is Edwardsiella andrillae. Deze zeeanemoon leeft onder een gletsjer van de Ross-ijsplaat in Antarctica. Wetenschappers zijn verbaasd dat deze zeeanemoon de koude omstandigheden kan trotseren. Het is de eerste zeeanemoon dat op het ijs leeft. De zeeanemoon werd ontdekt toen wetenschappers gaten in het ijs boorden.

zeeanemoon

garnaalDoorzichtige garnaal
Wat dacht je van de Liropus minusculus? Deze piepkleine garnaal is slechts drie millimeter lang. Bijzonder aan de Liropus minusculus is dat deze soort transparant is. Hierdoor is de botachtige structuur goed zichtbaar. De Liropus minusculus leeft in een grot op het eiland Santa Catalina, voor de kust van de Amerikaanse staat Californië.

Spookslak zonder ogen
De Zospeum tholossum is een bijzondere slak. Hij leeft in complete duisternis, 900 meter onder het oppervlak van Kroatië. Deze grotbewoner is twee millimeter lang en heeft geen ogen, waardoor het hem niet uitmaakt dat hij onder de grond woont. Het slakkenhuis bevat geen pigment, waardoor de slak eruit ziet als een spook. De slak legt slechts enkele millimeters of centimeters per week af en is daarmee één van de langzaamste slakken. De onderzoekers hebben tot op heden slechts één levende slak gevonden, maar vonden wel slakkenhuizen verderop in de grot.

slak

De vijf andere soorten in de top 10 zijn:
– Penicillium vanoranjei (een oranjekleurige schimmel vernoemd naar koning Willem-Alexander);
– Saltuarius eximius (een Australische gekko met een brede staart en grote ogen);
– Spiculosiphon oceana (een eencellige foraminifeer dat vijf centimeter groot is, waardoor het één van de grootste eencellige wezens is);
– Tersicoccus phoenicis (deze microbe werd gevonden in de clean room waar een ruimtesonde werd gebouwd);
– Tinkerbella nana (dit insect is een piepklein vliegje en is kleiner dan 0,25 millimeter).

overige-vijf

Bronmateriaal

"2014 Top 10 New Species Images" - ESF
Archief Scientias.nl

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd