Dit weekend zijn er weer leoniden aan de hemel te zien

  Onder ideale omstandigheden zijn er zo’n 13 meteoren per uur te aanschouwen.

  Het is weer november, en dat betekent leoniden tijd! De meteorenzwerm bestaat uit brokstukken en stof van de komeet Temple/Tuttle. De ‘meteorenregen’ is waar te nemen vanuit het sterrenbeeld Leeuw (Leo). De zwerm zal op zaterdag 17 november rond 20.00 zijn maximum bereiken, aldus Hemel.waarnemen.com.

  Meer over Leoniden
  De meteorietenzwerm is elk jaar in november te bewonderen. Leoniden worden beschouwd als een grote douche van heldere meteoren die soms ook kleuren hebben. Daarnaast zijn ze snel: zo reizen Leoniden met snelheden van 71 kilometer per seconde en worden ze beschouwd als een van de snelste meteoren die er zijn.

  Meteorenregen
  Rond 7:00 zal de radiant van de zwerm in het hoogste punt (op 60°) aan de hemel staan. En onder de ideale omstandigheden zijn er zo’n 13 meteoren per uur waar te nemen. De maan kan wellicht roet in het eten gooien; zo is deze voor ongeveer 75% procent verlicht, en daarmee een grote stoorzender. De zwakkere meteoren zullen hierdoor helaas niet zichtbaar zijn. De zwerm is het beste te zien op 18 november rond 5:45. De radiant van de zwerm staat dan ongeveer 56° boven de zuidzuidoostelijke horizon. Samen met meteoren van andere zwermen en sporadische meteoren, zijn er in totaal 34 ‘vallende sterren’ per uur te zien.

  Ruimtepuin
  Meteoren komen van overgebleven kometen en afgebroken stukjes planetoïden. Hoewel meteoren ook wel vallende sterren worden genoemd, gaat het in werkelijkheid dus om minuscule stukjes steen en gruis. Deze komen onder hoge snelheden de aardatmosfeer binnen en verdampen op ongeveer 80-120 kilometer hoogte. Dit is te zien als vurige en kleurrijke strepen in de lucht. Zoals gezegd zijn Leoniden afkomstig van de komeet Temple Tuttle. Het kost de komeet 33 jaar om een rondje om de zon te maken.

  Wist je dat…
  …de indrukwekkendste meteorenstorm in 1966 plaatsvond? Destijds vielen er voor een kwartier 1000 meteoren per minuut.

  Benieuwd naar de meteorenregen? Oriënteer jezelf dan met je voeten naar het oosten, lig plat op je rug en kijk omhoog. In minder dan een halfuur zijn je ogen aan het donker gewend en kun je volop van de meteorieten genieten. Kijk niet alleen naar het sterrenbeeld Leeuw om de Leoniden te zien; ze zijn namelijk over de gehele nachtelijke hemel te bezichtigen. Het is eigenlijk zelfs beter om weg te kijken van de radiant. Vanuit dit perspectief zullen de Leoniden langer, en spectaculairder lijken.

  Bronmateriaal

  "Leonids" - NASA

  Afbeelding bovenaan dit artikel: OpenClipart-Vectors / Pixabay

  Fout gevonden?

  VanafHier.nl

  Een community van  

  Voor jou geselecteerd