Dit weekend weer een mooie sterrenregen

Met een beetje geluk kunnen we zaterdag genieten van een echte sterrenregen. De Draconidenzwerm laat zich van zijn beste kant zien!

In theorie kunnen we elk jaar genieten van de Draconidenzwerm. Maar in de praktijk valt het vaak tegen. Dit jaar mogen we er echter veel van verwachten, zo stellen astronomen. Onze aarde beweegt op zaterdag 8 oktober door een stofwolk met een grote dichtheid. Hierdoor zullen we meer ‘vallende sterren’ zien.

Verwarrend
Die term ‘vallende sterren’ is overigens wat verwarrend. Er komen namelijk helemaal geen sterren naar beneden zetten. In werkelijkheid zijn het stukjes puin en stof die in onze dampkring verdampen en zo’n prachtig lichtspoor achterlaten.

Wat is er te zien?
In principe kunnen we zo’n één tot tien vallende sterren per minuut verwachten. Er is alleen één probleem: het is bijna volle maan. Dat betekent dat de lucht goed verlicht is en daardoor zullen veel meteoren niet te zien zijn. Maar bij goed weer moet het toch mogelijk zijn om zo af en toe (maximaal eentje per minuut) meteoren waar te nemen. Een goede reden om toch even een kijkje te nemen!

Wanneer?
Wie zaterdagavond na zonsondergang naar buiten gaat, moet zeker tot 23.00 uur vallende sterren kunnen zien. Tenminste: als het mooi weer is.

De stofdeeltjes die dit fraaie schouwspel veroorzaken, zijn afkomstig van de komeet 21P/Giacobini-Zinner. Het stof dat we dan in de dampkring zien verdwijnen, is hier in 1900 en 1907 door de komeet achtergelaten.

Bronmateriaal

"Kans op meteorenshow op 8 oktober" - Dekoepel.nl
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de site Dekoepel.nl).

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd