Dit systeem absorbeert 99,7% van al het geluid

stilste

Wetenschappers van de universiteit van Hong Kong hebben een nieuw systeem ontwikkeld, dat 99,7 procent van al het geluid absorbeert.

Het is natuurlijk heel interessant om een systeem te hebben om veel geluid te absorberen. Het materiaal kan gebruikt worden voor geluidswanden naast snelwegen. Hoewel er momenteel al wel materialen bestaan om geluid te absorberen, gaat het vaak om bepaalde frequenties. Er is nog niet ‘iets’ dat alle frequenties kan absorberen.

De Chinese wetenschappers hebben een nieuwe techniek gevonden, waarbij er gebruikt wordt gemaakt van een paar resonatoren, die op een enkele laag zijn bevestigd. Geluid wordt door deze resonatoren bijna volledig gefilterd. Ieder object heeft een natuurlijke frequentie. Het geluid wordt door het systeem getransformeerd naar de natuurlijke frequentie, waardoor het haast niet meer te horen is.

Waarom een dubbele resonator? Heel simpel: ook een resonator kan geluid verspreiden. In dat geval is er altijd een tweede resonator die het geluid van de eerste resonator absorbeert. Hierdoor zorgt het duo er samen voor dat 99,7 procent van al het geluid verdwijnt.

Het vrij ingewikkelde paper is te lezen in het wetenschappelijke vakblad Applied Physics Letters.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd