Dit smartphonehoesje is drie keer sterker dan staal

hoesje

Een nieuw hoesje voor je smartphone is licht, dun en drie sterker dan staal. Daarnaast is het net zo makkelijk te maken als plastic. Het enige nadeel is dat je dit hoesje nog niet in de winkel kunt kopen.

Maar als het aan Jan Schroers van de universiteit van Yale ligt, zal zijn product binnenkort massaal geproduceerd gaan worden. “Dit materiaal is 50 keer sterker dan plastic, bijna tien keer sterker dan aluminium en bijna drie keer zo sterk als staal”, zegt Schroers. “Het is perfect voor om je telefoon.” In de video zijn de eerste hoesjes al te zien, maar Schroers zal de schoonheidsprijs er niet voor krijgen.

Het hoesje is gemaakt van metaalglas. In metaal liggen atomen netjes naast elkaar, waardoor je er niet doorheen kunt kijken. In glas liggen atomen juist kriskras door elkaar, waardoor er wel licht doorheen valt. Metaalglas is doorzichtig én sterk, omdat er geen kristallen vormen rondom het afkoelende metaal, in tegenstelling tot in normaal metaal. Metaalglas is al in de jaren 60 uitgevonden, maar de laatste tijd kunnen wetenschappers steeds meer mooiere dingen produceren.

Schroers heeft een techniek uitgevonden, die hij ‘thermoplastic forming’ noemt. In plaats van het materiaal te verhitten, gebruikt de onderzoeker het materiaal in een supergekoelde, vloeibare toestand. Het metaalglas is dan zacht genoeg om er verschillende vormen van te maken.

Een smartphonehoesje ontwikkelen is nogal lastig, omdat een hoesje sterk en licht moet zijn. Dit vormde een uitdaging voor het team, maar Schroers is er in geslaagd. De onderzoeker hoopt dat in 2015 de eerste hoesjes geproduceerd worden.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd