Dit is ‘s werelds meest nauwkeurige thermometer

thermometer

Wetenschappers hebben ‘s werelds meest gevoelige thermometer ontwikkeld. De bijzondere thermometer gebruikt licht om de temperatuur te meten en is drie keer accurater dan de beste bestaande thermometers.

Onderzoekers van de universiteit van Adelaide beschrijven hun thermometer in het blad Physical Review Letters. De thermometer injecteert rood en groen licht in een sterk gepolijste kristallen schijf. De snelheid waarmee het licht door de schijf reist, is afhankelijk van de temperatuur van de schijf. Door de snelheid van het licht te meten, kunnen onderzoekers dus iets zeggen over de temperatuur. “Wanneer we de kristal verwarmen, vertraagt het rode licht ten opzichte van het groene licht iets,” vertelt onderzoeker Andre Luiten. “Door het licht te dwingen duizenden keren langs de rand van de schijf te circuleren kunnen we het minuscule verschil in snelheid heel precies meten.”

Experimenten tonen aan dat de thermometer werkt. “We zijn in staat geweest om temperatuurverschillen tot 30/1000000000 van een graad in één seconde te meten. Om te benadrukken hoe precies dat is: wanneer we de temperatuur van een object bestuderen, zien we dat deze altijd fluctueert. We wisten allemaal dat wanneer je goed kijkt alle atomen in elk materiaal altijd ronddansen, maar wij zien deze fluctuaties ook daadwerkelijk met onze thermometer.”

De nieuwe techniek om heel nauwkeurige metingen uit te voeren, kan volgens Luiten gemakkelijk worden aangepast zodat eveneens heel accuraat bijvoorbeeld de druk of vochtigheidsgraad kan worden gemeten. “In staat zijn om zoveel verschillende aspecten van onze omgeving met zo’n grote precisie met behulp van instrumenten die klein genoeg zijn om bij je te dragen, te meten, kan de technologieën die voor tal van industriële en medische applicaties gebruikt worden, revolutioneren.”

Bronmateriaal

"World's best thermometer made from light" - Adelaide.edu.au
De foto bovenaan dit artikel is afkomstig van de universiteit van Adelaide.

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd