Dit kunnen wel eens de allerlaatste beelden van de Tasmaanse tijger zijn

De beelden zijn – na 85 jaar te hebben liggen verstoffen – nu vrijgegeven.

De Tasmaanse tijger was een bijzonder beest dat zich van buideldier ontwikkelde tot een vleeseter die sterk leek op de wolf of hond. De teloorgang van de Tasmaanse tijger wordt toegeschreven aan Europese kolonisten die intensief op deze dieren joegen omdat ze het op hun schapen en kippen hadden voorzien. De laatste Tasmaanse tijger zou in 1936 in gevangenschap zijn gestorven. Maar nieuw opgedoken beelden wekken het dier weer even tot leven.

Meer over de Tasmaanse tijger

De Tasmaanse tijger – die ook wel Buidelwolf wordt genoemd – kon van neus tot het puntje van de staart wel 180 centimeter lang worden en had een schofthoogte van zo’n 58 centimeter. Ze leken op grote, lange honden met een zware staart en een relatief grote kop. Ook hadden ze strepen op de rug. Vrouwelijke tijgers beschikten over een buidel en droegen hierin hun jongen rond. Tasmaanse tijgers waren vrij verlegen en vermeden contact met mensen. Tussen 1888 en 1909 werd er echter flink op de Tasmaanse tijger gejaagd, wat uiteindelijk zijn ondergang betekende.

De National Film and Sound Archive of Australia (NFSA) heeft na 85 jaar nieuwe, bewegende beelden gevonden van de nu uitgestorven Tasmaanse tijger. De korte video is erg bijzonder. Want er zijn slechts minder dan een dozijn filmpjes bekend – die in totaal drie minuten aan zwart-witbeelden omvatten – van het ongrijpbare uitgestorven dier. De nieuwe beelden maakten deel uit van een vergeten reisverslag ‘Tasmania the Wonderland’ dat in 1935 werd vervaardigd. De beelden zijn recent gedigitaliseerd en vertegenwoordigen de laatst bekende, bewegende beelden van het beroemdste uitgestorven roofdier van Australië.

In het kostbare 21 seconden durende filmpje zien we de Tasmaanse tijger Benjamin die door zijn verblijf ijsbeert in de Beaumaris Zoo gelegen in de Tasmaanse plaats Hobart. Dierenverzorger Arthur Reid – rechts in beeld – rammelt aan het hek in een poging een reactie uit te lokken. De verteller in het filmpje benadrukt de zeldzaamheid van het dier. Dit is dan ook de enige geproduceerde geluidsfilm die aan het publiek werd getoond terwijl een in gevangenschap levend exemplaar nog bestond. Slechts achttien maanden nadat deze video was gemaakt, overleed de afgebeelde Tasmaanse tijger op 7 september 1936, waarmee tegelijkertijd de gehele diersoort was uitgestorven.

Cook
De volledige film ‘Tasmania the Wonderland’ waar het fragment met Benjamin deel van uitmaakt, is waarschijnlijk gemaakt door filmmaker Sidney Cook afkomstig uit de Australische stad Brisbane. Met hulp van de Tasmaanse regering maakte Cook een reisverslag dat hij van plan was te tonen op het vasteland via zijn netwerk van bioscoopcontacten. Cook kwam op 17 januari 1935 op Tasmanië aan en reisde in drie maanden tijd het hele eiland rond. Hij legde vele locaties op beeld vast, waaronder de plaats Hobart, Launceston, delen van de westkust, Devonport, Burnie en Scottsdale. Helaas zijn veel vastgelegde beelden door de tand des tijds vergaan en hebben alleen scènes in en rond Hobart in de 35-mm beelden het overleefd, goed voor slechts negen minuten aan film. ‘Tasmania the Wonderland’ was misschien wel Cooks laatste werk. Hij leefde maar een aantal maanden langer dan Benjamin en stierf na een ziekbed op 23 maart 1937.

Zoektocht
De zoektocht naar meer beelden van de Tasmaanse tijger gaat door. Zo zouden experts graag op kleurenbeelden van het uitgestorven dier stuiten, beelden die het geluid van het beest onthullen of op beelden van een Tasmaanse tijger in het wild. Op dit moment zijn de enige beelden die we van de Tasmaanse tijger hebben die van het dier in gevangenschap. Bovendien zijn deze beelden op slechts twee locaties geschoten: in de Beaumaris Zoo in Hobart en in de Londense dierentuin. Bekend is echter dat de Tasmaanse tijger ook in andere Australische dierentuinen werd gehouden en bovendien ook te bewonderen was in Washington, New York, Londen, Antwerpen en Berlijn. “Na de ontdekking van de huidige beelden zijn we optimistisch dat er mogelijk nog meer beeldmateriaal in andere collecties opduikt,” aldus de NSFA.

Bovendien zetten wetenschappers ook de zoektocht naar een nog levende Tasmaanse tijger door. Twee mensen beweerden enkele jaren geleden namelijk onafhankelijk van elkaar dat ze het dier op het schiereiland Kaap York hadden gespot. Met behulp van 50 high-tech cameravallen hoopten wetenschappers een glimp van de verloren gewaande Tasmaanse tijger op te vangen. Maar tot dusverre nog geen succes…

Bronmateriaal

"'New' footage of extinct Thylacine found" - NSFA

Afbeelding bovenaan dit artikel: via Wikimedia Commons

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd