Dit kleine buideldiertje sterft standaard na seks te hebben gehad en dat verhaal krijgt nu een bizar staartje

Wetenschappers hebben een bizarre ontdekking gedaan. Zo was al bekend dat mannelijke breedvoetbuidelmuizen standaard sterven nadat ze seks hebben gehad. Nu blijkt voor het eerst dat andere breedvoetbuidelmuizen na het paren hun overleden soortgenoten best wel smakelijk vinden.

Tijdens het paarseizoen gaan breedvoetbuidelmuizen flink los. Zo kunnen sessies wel 14 uur lang duren en wordt het proces ook wel door wetenschappers beschreven met woorden als “razend” en “waanzinnig”. Echter hebben deze explosies van lust en liefde een dodelijk randje voor mannelijke breedvoetbuidelmuizen: het hebben van seks bij hen leidt tot een hormonale disbalans waaraan ze uiteindelijk overlijden. Voorheen dachten wetenschappers dat het verhaal van het buideldiertje daarmee dan ook wel was verteld, maar wetenschapper Andrew Baker heeft ontdekt dat er nog een gruwelijk staartje achteraankomt: “doordat de mannetjes dood neervallen, hebben andere breedvoetbuidelmuizen de kans om op een makkelijke manier aan meer energie te komen door de lichamen op te eten.” Het onderzoek is gepubliceerd in het blad Australian Mammology.

Point Lookout
Het kannibalisme van de breedvoetbuidelmuizen is ontdekt door Australiër Elliot Bowerman. Tijdens een trip naar Point Lookout (Queensland) hoorde hij ineens geritsel in de bosjes, waar hij de kannibalistische breedvoetbuidelmuis op heterdaad betrapte. Hij maakte een video van het gebeuren en stuurde deze naar Baker.

Overlijden
Baker legt uit hoe de onfortuinlijke mannelijke breedvoetbuidelmuis die in de video door een soortgenoot wordt opgegeten aan zijn einde is gekomen: “door de grote toename van testosteron (tijdens het paarseizoen, red.) hapert een beveiligingsmechanisme, waardoor cortisol uiteindelijk ongecontroleerd wordt geproduceerd. De productie hiervan wordt zo erg dat ze hieraan overlijden.” Over wat er daarna gebeurt, vertelt hij het volgende: “Alhoewel kannibalistisch gedrag wel vaker voorkomt in de Dasyuridae-familie (waartoe de breedvoetbuidelmuizen behoren, red.) is het nog steeds erg zeldzaam om dit in het wild tegen te komen.”

Kannibalisme
Hoewel breedvoetbuidelmuizen hun soortgenoten die aan hun voortplanting ten onder gaan dus kunnen verorberen, blijft het daar waarschijnlijk niet bij. Zo vermoeden onderzoekers dat ze zich soms ook te goed doen aan breedvoetbuidelmuizen die strikt genomen tot een andere soort gerekend kunnen worden. Zo lijkt er sprake te zijn van een heuse ‘kannibalistische cirkel’ tussen de buidelmuissoorten Antechinus mimetes en Antechinus stuartii: “Op plekken zoals Point Lookout, waar twee buidelmuissoorten vlak naast elkaar leven, is het mogelijk voor beide soorten om ook de andere soort te kannibaliseren.” Doordat het paarseizoen van de ene soort eerder is dan het paarseizoen van de andere soort, kunnen ze van elkaar profiteren. “Voor de Antechinus-soort die eerder paart kan dit betekenen dat de zwangere en lacterende vrouwtjes veel energie kunnen krijgen door de mannetjes op te eten van de andere soort. Voor de Antechinus-soort die later paart betekent dit vooral dat zowel mannetjes als vrouwtjes op krachten kunnen komen voordat hun paarseizoen begint.”

Toekomstige maaltijd
Baker baseert zich dus onder meer op de beelden die door Elliot Bowerman zijn gemaakt. Op die beelden is te zien dat een breedvoetbuidelmuis een dode soortgenoot verorbert. Baker heeft nog niet met zekerheid vast kunnen stellen dat de kannibaal in de gruwelijke video een mannetje is, maar hij acht dat wel waarschijnlijk. “De kannibalistische breedvoetbuidelmuis heeft een groot lichaam en een krachtig lichaam,” concludeert Baker. “Toch zien we dat het rechteroog is beschadigd en dat er sprake is van haaruitval op de armen en de schouders. Dit is typisch voor mannetjes die aan het sterven zijn. Het is dan ook goed mogelijk dat deze kannibalistische buidelmuis binnenkort het hapje van iemand anders zal worden.”

Bronmateriaal

"Mini marsupial goes from sex fests to cannibal feasts" - Queensland University of Technology (QUT), Queensland Museum
"These fierce, tiny marsupials drop dead after lengthy sex fests – and sometimes become cannibals" - Australian Geographic
Afbeelding bovenaan dit artikel: Elliot Bowerman

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd