Dit Japanse speelgoed rolt binnenkort over het maanoppervlak

Op dit moment is de Japanse SLIM-maanlander op weg naar de maan met aan boord een unieke maanrover. Of we kunnen beter zeggen… maanroller.

Deze geavanceerde bal is ongeveer even groot als een tennisbal. De LEV-2 – ook wel de SORA-Q genoemd – heeft een diameter van acht centimeter en weegt ongeveer 250 gram. Het voertuigje kan zijn vorm aanpassen om beter over het maanoppervlak te rollen. Daarnaast bevinden zich twee camera’s aan boord om scherpe foto’s te maken.

Hopelijk rolt de LEV-2 in de nabije toekomst over het maanoppervlak.

Op de Japanse maanlander was niet veel ruimte en dus moesten de Japanse ingenieurs de LEV-2 verkleinen. “Dit leidde er helaas toe dat de prestaties van de LEV-2 afnamen”, legt ingenieur Daichi Hirano van de Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA uit. Daarom werd de hulp ingeschakeld van Tomy, een bekende speelgoedmaker. “We hebben samen een bolvormig object met uitschuifbare wielen en een stabilisator ontwikkeld. Deze transformatietechnologieën worden ook in kinderspeelgoed gebruikt. Hierdoor bleken we minder onderdelen nodig te hebben, waardoor het eindresultaat een betrouwbare maanroller is.” De SORA-Q is ook als speelgoed uitgebracht in Japan. Deze gadget is even groot en kan op dezelfde manier transformeren als de echte maanroller.


Onderweg naar de maan

De Smart Lander for Investigating Moon (SLIM) maanlander is op 6 september gelanceerd met een H-IIA-raket. De reis naar de maan gaat ongeveer drie a vier maanden duren. Eind dit jaar of begin volgend jaar daalt SLIM in twintig minuten af naar het maanoppervlak. Het doel is de 300 meter brede Shioli-krater, een relatief jonge maankrater in de grotere Cyrillus-krater op de achterkant van de maan. De Japanners gaan proberen om de lander binnen honderd meter nauwkeurig te laten landen. Na een hopelijk succesvolle landing rolt de LEV-2 op een nader te bepalen tijdstip het maanoppervlak op.

Niet één, maar twee rovers
De LEV-2 is overigens niet de enige maanrover aan boord van de SLIM. De LEV-1 (in de onderstaande video te zien vanaf 1:35) springt meerdere keren over het maanoppervlak. Deze hopper heeft een directe verbinding met de aarde en twee camera’s aan boord.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd