Dit jaar een heftig orkaanseizoen

Vandaag start het Atlantische orkaanseizoen. En het wordt vrij heftig, zo voorspellen wetenschappers van de NOAA.

De Amerikaanse organisatie National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) voorspelt een druk orkaanseizoen. Er is volgens NOAA zeventig procent kans op twaalf tot achttien tropische stormen, waarvan er zes tot tien uitgroeien tot orkanen met windsnelheden van minstens 119 kilometer per uur.

Actief
En dat zijn een hoop stormen, zo benadrukken onderzoekers. Normaal gesproken zijn er in een orkaanseizoen gemiddeld elf tropische stormen, waarvan er zes uitgroeien tot orkanen. “Vergis je niet, er wordt een heel actief seizoen voorspeld,” stelt Gerry Bell namens NOAA.

WIST U DAT…

Negentien
Vorig jaar was het ook al heftig. Toen ontstonden er negentien tropische stormen. Dat had te maken met het feit dat het orkaanseizoen toen samenviel met La Niña. Hierdoor wonnen de stormen aan kracht. La Niña is inmiddels al aan het verdwijnen, maar zal ook dit jaar nog wel enige invloed hebben.

Slachtoffers
Een heftig orkaanseizoen wil niet zeggen dat er ook veel slachtoffers gaan vallen. Wie de gegevens van de orkanen en slachtoffers naast elkaar legt, ziet dat veel orkanen niet automatisch leiden tot veel doden. Het heeft alles te maken met de route die de orkaan aflegt en of deze daarbij op een dichtbevolkt gebied stuit.

Het lijkt wel of de orkanen de afgelopen jaren sterker worden. Er gaan dan ook regelmatig stemmen op die stellen dat een heftig orkaanseizoen het directe gevolg is van veranderingen in het klimaat. Onzin, zo stellen deskundigen. Het zou kunnen dat een warmer klimaat tot meer stormen leidt, maar daar is op dit moment geen enkel bewijs voor.

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd