Dit is waarom je suiker moet vervangen door ahornsiroop

Suiker is natuurlijk niet gezond, maar helemaal zonder wil je ook niet. Gelukkig is er een oplossing: ahornsiroop. Volgens nieuw Canadees onderzoek zijn twee eetlepels pure ahornsiroop per dag een stuk gezonder dan dezelfde hoeveelheid gewone witte suiker. 

Dit is het eerste onderzoek met placebogroep naar de potentiële voordelen van ahornsiroop bij mensen, en de resultaten zijn veelbelovend. “Ahornsiroop is niet zomaar suiker”, vertelt hoofdonderzoeker André Marette, professor aan de Université Laval in Québec. Het goedje – ook wel esdoornsiroop of maple syrup genoemd – is een zoete stroop gemaakt van het sap van de esdoornboom. “Het bevat meer dan honderd natuurlijke verbindingen, waaronder polyfenolen, die ziekten helpen voorkomen door hun ontstekingsremmende werking. We wilden weten of het vervangen van geraffineerde suiker door ahornsiroop ook effect heeft op cardiometabole gezondheid en op darmbacteriën. De resultaten waren opvallend positief, zelfs op relatief korte termijn.”

Cardiometabole aandoeningen – hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, obesitas en chronisch nierfalen – zijn wereldwijd de belangrijkste doodsoorzaak. Steeds meer mensen hebben een verhoogd risico op deze ziektes, met name door een ongezonde leefstijl waarin weinig lichamelijke activiteit, roken of een ongezond eetpatroon de boventoon voeren.

Kruisproefopzet
Voor de studie zijn 42 gezonde volwassenen tussen de 18 en 75 jaar uit de Canadese provincie Québec geselecteerd. De deelnemers vervingen vijf procent van hun dagelijkse calorie-inname (ongeveer twee eetlepels) aan geraffineerde suiker door pure Canadese ahornsiroop, of een kunstmatig gearomatiseerde suikersiroop. Het experiment bestond uit twee fases van acht weken, met een periode van vier weken daartussen. In die periode werd de proef stopgezet, zodat de effecten ervan verdwijnen. Zo fungeerde elke deelnemer als zijn eigen controlegroep.

Uitgebreide tests
De onderzoekers richtten zich vooral op de bloedsuikerwaarden die via een orale glucosetolerantietest (OGTT) werden gemeten. Zo’n test laat zien hoe het lichaam reageert als het glucose binnenkrijgt. Daarnaast maten ze het cholesterolgehalte, de bloeddruk, lichaamsvet en de samenstelling van het darmmicrobioom. Conclusie: door ahornsiroop verbeterden de meeste waarden.

Deelnemers die ahornsiroop consumeerden, reageerden beter op de OGTT-test dan degenen die geraffineerde suiker kregen. Hun bloedsuikerspiegel bleef stabieler (-50,59 versus +29,93), wat duidt op een verbeterde glucosehuishouding. De systolische bloeddruk, een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten, nam significant af in de ahornsiroopgroep (-2,72 mm Hg) en steeg licht in de suikergroep (+0,87 mm Hg). Visceraal vet, het schadelijke vet rond de organen, nam af in de groep die ahornsiroop gebruikte (-7,83 gram) en nam toe in de controlegroep (+67,61 gram). “Dit bevestigt dat natuurlijke zoetstoffen zoals ahornsiroop een rol kunnen spelen bij het voorkomen van metabole aandoeningen”, legt Marette uit.

Gezondere darmflora
De onderzoekers ontdekten ook veranderingen in de samenstelling van de darmmicrobiota. De aanwezigheid van schadelijke bacteriën zoals Klebsiella en Bacteroides pectinophilus, die in verband worden gebracht met ontstekingen en stofwisselingsziektes, nam af. Tegelijkertijd steeg het aantal nuttige bacteriën zoals Lactocaseibacillus casei en Clostridium beijerinckii.

Dr. Navindra Seeram, een Amerikaanse wetenschapper die eerder onderzoek deed naar ahornsiroop, is onder de indruk van de resultaten. “Dit onderzoek voegt bewijs toe aan wat we al vermoedden: natuurlijke producten zoals ahornsiroop bieden meer dan smaak alleen, ze leveren daarnaast ook allerlei gezondheidsvoordelen op.”

De steekproef in de studie was relatief klein. Marette maakt duidelijk dat zijn onderzoek de basis legt voor vervolgstudies in bredere populaties. “We hebben nu bewijs in handen dat de natuurlijke zoetstof ahornsiroop een gezonder alternatief is voor geraffineerde suikers. Hiermee kunnen we consumenten beter voorlichten over de voordelen van ahornsiroop, zoals het helpen voorkomen van stofwisselingsziekten. Ons volgende doel is nu om een grotere studie op te zetten, waarbij ook de invloed op andere unieke gezondheidsaspecten onder de loep wordt genomen.”

Slimme zoetekauw
Naast de bewezen gezondheidsvoordelen biedt ahornsiroop ook allerlei nuttige voedingsstoffen, zoals mangaan (35% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per twee eetlepels), riboflavine (15%) en kleinere hoeveelheden calcium, thiamine, kalium en koper. Bovendien bevat het 12 procent minder calorieën, terwijl geraffineerde suiker nauwelijks voedingswaarden biedt.

Voor zoetekauwen die gezonder willen leven zonder in te boeten op smaak, lijkt ahornsiroop dus een veel betere keuze. Zoals een deelnemer uit het onderzoek zei: “Ik gebruikte al regelmatig ahornproducten, maar nu vervang ik consequent elke dag de geraffineerde suiker door twee eetlepels pure Canadese ahornsiroop.”

Bronmateriaal

Fout gevonden?

Voor jou geselecteerd